wtorek, 22 maja 2012

Jak skomponować zdrowe bento?

Odpowiedź na pytanie w tytule jest prosta - bento należy układać tak, jak każdy inny zdrowy posiłek: czyli odpowiednio zbilansować węglowodany, białka i tłuszcze oraz inne składniki mineralne - oczywiście dla każdej osoby indywidualnie. Ja przychylam się ku proporcjom:
1/3 węglowodanów
1/3 białek
z małym dodatkiem zdrowych tłuszczy


U mnie dziś ryż basmati (węglowodany), kalafior, brokuł (warzywa) i orzechy włoskie (zawierają ponad 50% tłuszczy, około 11% białka i 5% węglowodanów). 
Ryż basmati ma bardzo charakterystyczny smak i aromat (które bardzo lubię), dlatego spakowałam go bez żadnych dodatków smakowych - wyłącznie kolendra i rzodkiewka dla ozdoby. 
U Męża jest dziś sałatka tabbouleh z kaszy jaglanej:
czyli kasza jaglana, sałata, kolendra, pomidor, ogórek i rzodkiewka. Pyszna!
Życzę Wam miłego wtorku!

14 komentarzy:

  1. Wszystkie Twoje propozycje są pyszne i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi ochoty na tabbouleh narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie zbilansowane bento! a co do kolorów, to też tak lubię: im kolorowiej tym lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wg bentowej litearatury najlepsze proporcje bento to albo 4:3:2:1 albo 3:2:1
    (odpowiednio ryż, danie do ryżu, warzywa i deser albo ryż/zboża, warzywa i białko) - trochę się to rozjeżdża kiedy przypasowuję to do naszych smaków i przyzwyczajeń :D
    Teoretycznie najzdrowiej byłoby dla Polaka (uwaga! patrzę tu na bento jako na miniaturę całego dnia i zakładam że proporcję zachowa przez cały dzień ;) ) gdyby 60% kalorii pochodziło z węgli, do 15% z białek a reszta to tłuszcze roślinne i rybne. Liczę z głowy więc mogę być w błędzie ale wagowo to by wychodziło ok 70% czystych węglowodanów, 16% czystego białka i 13% tłuszczów. Da się zrobić ;) No, to sobie pogadałam :D

    Mniam mniam, robisz mi smak na kalafiora dziś :)

    Oliko

    OdpowiedzUsuń
  5. Kompozycja dla mnie była świetna. Znów kasza jaglana sprawdziła się jako coś lekkiego, ale zarazem dającego poczucie sytości. Dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zwykle zdrowo i kolorowo;). Chyba zakupię w końcu zakupię bento i zacznę zabierać ze sobą takie zdrowe jedzonko:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PS Zapraszam do tagu u mnie na blogu;) Oczywiście, jeśli masz czas i ochotę;).
      http://tasty-and-healthily.blogspot.com/2012/05/bajeczne-nalesniki-i-cos-jeszcze.html

      Usuń
  7. Zawsze mi się podobały tak wycięte rzodkiewki ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. i ja uwielbiam ryż basmati, właściwie tylko jego używam w kuchni

    OdpowiedzUsuń
  9. super! ja wybieram to pierwsze z brokulami! ps. bardzo inteligentnie odpisalam na Twoj post na moim blogu....ehhh zmeczona jestem...

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajna notka, warto pamiętać o tym przy komponowaniu bentowego menu:) A ja szaleję za tabbouleh ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja bardziej się zwykle przychylam do proporcji 1/4 białka, 1/4 węglowodanów, 1/2 warzywa i owoce + odrobina tych zdrowych tłuszczy :)
    Dzisiaj przykładowo miałam sałatkę z sałaty, papryki, resztki cieciorki z obiadu, do tego pół bułki ziarnistej, winogrona i pestki słonecznika do dziubdziania ^^
    Muszę zrobić tabbouleh, nigdy jej jeszcze nie jadłam, a to skandal jest!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny post, który nie dość, że ładnie wygląda :), to jeszcze daje do myślenia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja nawet intuicyjnie wybieram warzywa o różnych kolorach, zwłaszcza do sałatek. Różnorodność i pod względem estetycznym, i witaminowym. jeszcze po takich zdjęciach nabiera się ochoty na wdrożenie takiej diety :D

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: