poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Jak uformować jajko na twardo bez foremek?

Jak zrobić takie serduszka z jajka bez specjalnych foremek w kształcie serca? Obiecany kiedyś tutorial.
Potrzebne będą:
1. Jajko ugotowane na twardo (gorące).
2. Gumki
3. Patyczek (u mnie rolę patyczka pełniła jedna pałeczka do dań azjatyckich)
4. Karton po mleku lub soku (przyda nam się jego jeden wycięty róg tak jak na zdjęciu, o długości około 10 cm).
Jajko wkładamy w róg kartonu, patyczek układamy mniej więcej na środku jajka:
i zabezpieczamy gumkami na obu końcach:
Jajko musi być jak najbardziej gorące jak tylko się da. Byleby tylko obrać ze skorupki i od razu formować - wtedy jajko jest najbardziej elastyczne. Jajko formuje się około 10 minut. Potem wygląda mało efektownie:
Ale po przekrojeniu wyglądają prawie jak serduszka:

26 komentarzy:

  1. Dziękuję za pouczający instruktaż. Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wykorzystam, sałatki z jajkami będą się dużo lepiej prezentować. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne masz pomysły. Przy najbliższej okazji na pewno wypróbuję. Pozdrawiam ciepło. :* :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale masz extra pomysły,podoba mi sie to serduszko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. widziałam kiedyś coś podobnego na demotywatorach :D nigdy nie udaje mi się tak starannie obrać jajka, żeby było idealnie gładkie!

    OdpowiedzUsuń
  6. niby zwykłe jajko a jakie może być urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super przepis na serduszko:) wykorzystam na pewno przy okazji jakiejś imprezy:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. super jajko bez foremek! i już danie z nimi wygląda piękniej ;3

    OdpowiedzUsuń
  9. chyba jednak wolalabym kupic foremki ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. o jaki fajny pomysł:) ale wolałabym kupić jednak foremki:D nie ma to jak lenistwo:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ślicznie to wygląda. Może komuś kiedyś zrobię takie na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale ciekawy pomysł. :) Takim sposobem ze wszystkiego można zrobić naprawdę apetyczne i interesujące danie.

    OdpowiedzUsuń
  13. haha!
    ogromny plus za tak niesamowitą kreatywność!

    OdpowiedzUsuń
  14. A to ja zjadłem to jajko :) I było pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak widać na wszystko są doskonałe sposoby. Nie ma niczego, czego nie da się wykonać ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Hehe, super tutorial. Żeby mi się jeszcze chciało ;) Ale może dzięki Tobie mi się zachce :)

    OdpowiedzUsuń
  17. znam tą instrukcje i potwierdzam - jajeczka wychodzą urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Haha, genialny tutorial! Na pewno spróbuję kiedyś i skorzystam z Twoich wskazówek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow ! Jajcarskie serca powalaja na kolana :)
    No i .... skad ten paten? :0)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ojej! Dziękuję bardzo za tutorial!
    Przyznam szczerze, że zawsze jakoś skąpiłam na te foremki jajkowe.. a jaka u Ciebie miła alternatywa się pojawiła. Naprawdę super! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziękuję Wam wszystkim za miłe komentarze, oczywiście sama nie wymyśliłam tego, znalazłam tutorial w sieci. Sama jedynie zrobiłam zdjęcia, żeby innym nie podkradać. Dwa razy robiłam już te serduszka, za pierwszym razem wyszły mi znacznie bardziej foremne, ale ich nie uwieczniłam.
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: