Warsztaty bento - galeria

18 czerwca 2015 roku odbyły się warsztaty bento. Zaprosił mnie do ich prowadzenia Klub Mamuśki z Łodzi. 
Studio Kulinarne Book & Cook gościło nas u siebie, w swoich szerokich, profesjonalnych i eleganckich progach.
Nasz sponsor portal pysznapaczka.pl dostarczył pudełka dla każdej z uczestniczek warsztatów i dużą część produktów spożywczych do przygotowania bento.
Przyszły prawie wszystkie zapowiedziane mamy, więc było nas 30 kobiet. Rozpoczęłam prezentacją na temat bento:
Prezentację możecie obejrzeć pod tym linkiem.
Dziewczyny słuchały, oglądały, a potem rozpoczęłyśmy warsztaty:


trzeba było dokładnie obejrzeć pudełeczko prezent od Pysznapaczka.pl

z żółtego ryżu (barwionego kurkumą) 
robiłyśmy onigiri w różnych kształtach

cięłyśmy, rzeźbiłyśmy w owocach i warzywach

był też biały ryż





aż w końcu powstała taka galeria zestawów:












Dziękuję dziewczyny za spotkanie:

27 października 2012 r. odbyły się Warsztaty Bento. Gościła nas restauracja Ato Sushi.
Wydarzenie sponsorowali:
Firma Sonko, dzięki której mieliśmy ryżwafle ryżowe Rismini:
Marka Blue Dragon, która nam zasponsorowała ocet ryżowy, sos sojowy i liście alg morskich
Lidl Polska, dzięki któremu mieliśmy świeże produkty: pomidorki koktajlowe, brokuły, rzodkiewki, ogórki, kiwi, jabłka, marchew, ser żółty, szynkę. 
Sponsorem był również portal Bentomania, który sprezentował wszystkim uczestnikom piękne pudełka Original Collection wraz z akcesoriami:
Wszystkim sponsorom bardzo dziękujemy, bo bez nich te warsztaty nie miałyby miejsca. 
Spotkanie rozpoczęło się od krótkiej prezentacji współprowadzących - Magdy z JaponiaBliżejBento, która nam przybliżyła historię i początki bento:
Potem mówiłam krótko ja o moich początkach:
Następnie swoją prezentację poprowadziła Ola z Zapisków Kulinarnych Oliko 
która mówiła o zaletach bento, o jego prawidłowym zbilansowaniu i odpowiedniej organizacji pracy w jego przygotowaniu. Było to doskonałym wprowadzeniem do następujących po tej prezentacji warsztatów. 
Najpierw wszyscy uważnie słuchali wykładów:
A potem rozpoczęła się praca twórcza:
która sprawiała wszystkim wiele radości:
a efekt końcowy był kolorowy i zapierał dech w piersiach:
Dziękuję wszystkim uczestnikom warsztatów, wszystkim przyglądającym się, organizatorkom i ich towarzyszom, którzy dzielnie nam pomagali i dokumentowali wydarzenie dla potomności. 
Dziękuję mojemu Mężowi, który mnie wspierał duchowo, fizycznie i kreatywnie, bez którego też nie dałabym sobie rady. 
Mam nadzieję, że to nie ostatnie Bento Warsztaty!

8 komentarzy:

  1. I mamy dokładnie taką samą nadzieję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też mam nadzieję że będą kolejne edycje i może w innych miastach?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Panowie coś robili, czy tylko siedzieli i pachnieli? Swoją drogą nie wiedziałem, że Sonko sprzedaje ryż krótkoziarnisty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeden Pan brał czynny udział w warsztatach, a reszta Panów pomagała od strony organizacyjnej :)
      Sonko ryż dobry, znalazł też pięcioletniego amatora, który go wsuwał na sucho (oczywiście z octem ryżowym i solą)

      Pozdrawiam
      Monika

      Usuń
    2. potwierdzam.. był amator na ryż i nie tylko ;) również na Rismini :) Których nadal poszukujemy :(

      Usuń
  4. Było świetnie =')) bardzo się cieszę, że mogłam z Wami się tam bawić =D

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią podjął bym się organizacji warsztatów na Kieleckiej ziemi ;)
    tylko czy znajdę chętne osoby do prowadzenia

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: