środa, 5 lutego 2014

Pesto z rukoli i oleju lnianego

Dziś kolejny post z cyklu "oswajamy olej lniany" z firmą Oleofarm. Zrobiłam pesto z rukoli, pestek słonecznika i oleju lnianego:

Na pół kubka pesto zużyłam:
4 garście rukoli
1 garść pestek słonecznika łuskanego
około 10 łyżek oleju lnianego LenVitol

wszystko razem zmiksowałam blenderem ręcznym na gładką masę. Można dodać przyprawy wedle uznania lub czosnek.
Takie pesto jest pyszne do kanapek, ale ja wymieszałam go z pełnoziarnistym makaronem i dodałam kukurydzę dla koloru:
do drugiego pudełeczka wrzuciłam jabłko i marchewkę:
Co myślicie o takim wykorzystaniu oleju lnianego?
Miłej środy!!!

10 komentarzy:

  1. Bardzo bardzo pysznie i zdrowo :) Miłego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, a pesto wygląda obłędnie - ten kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zdrowe i fajne pesto. Twoje pudełka mnie zachwycają jak ładnie to wszystko razem wygląda i jak smacznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooooo zielono się u Ciebie zrobiło. I pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię pesto z rukoli - i zawsze na oleju, jakoś oliwa mi nie podchodzi

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja mam właśnie dużo rukoli w domu i już wiem jak ją wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Często robię pesto, to świetny dodatek, który "podbija" smak potraw.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pesto z rukoli ma dość charakterystyczny smak. Pewnie nie każdy polubi, ale ja lubię bardzo :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie domowe pesto :)!

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: