środa, 7 stycznia 2015

Jaglane kotlety bez jajek

Dziś u mnie w bento pyszne kotleciki jaglane (podobne były już u mnie z groszkiem  i tu słodkie kotleciki).

Kotleciki zrobiłam tym razem: połowę ze szpinakiem a druga połowę z papryką.
Przepis na kotleciki jaglane bez jajka:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 mała cebula
2 łyżki mąki
olej
garść szpinaku (ja użyłam 5 kostek szpinaku mrożonego w brykiecie)
garść papryki (pokrojonej w kostkę)
ja użyłam czubrycy zielonej (do części ze szpinakiem) i czerwonej (do paprykowych). 

Kaszę jaglaną ugotować. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na szklisto na oleju. Do podsmażonej cebulki dodać dwie łyżki mąki. Kiedy mąką się odrobinę podsmaży na patelnię dodać około 4-5 łyżek wrzątku. Ma powstać taka kleista maź. Tę maź dodać do kaszy i dobrze wymieszać. Można wymieszać dłonią, kiedy maź trochę wystygnie. Potem podzieliłam kaszę na części i do jednej dodałam szpinak a do drugiej paprykę. Każdą przyprawiłam czubrycą. Z każdej masy ulepiłam kotleciki i piekłam je w 180 stopniach 15 minut, oraz 5 minut dodatkowo przypiekałam górnym grillem. I tak wyszły pyszne kotleciki. 

W drugim pudełku jest mandarynka, jabłko i cukinia:

4 komentarze:

  1. Jak zwykle, bardzo apetyczne pudełko :) Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna mam wielką ochote na takie kotleciki ;) chyba juz czas!

    OdpowiedzUsuń
  3. często robię takie jaglane kotleciki, są super!

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: