Wczoraj pokazałam Wam bento dla ucznia z użyciem kotlecików z kaszy jaglanej. Robiłam już kiedyś babeczki z ryżu i kaszy, teraz postanowiłam poeksperymentować z prawie wegetariańskimi kotletami.
Dziś podam Wam na nie przepis.1 szklanka suchej kaszy jaglanej
1 marchewka (średnia)
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki rodzynek
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki suszonych daktyli
Kaszę ugotować według przepisu (ja gotuję 1 szklankę kaszy w dwóch szklankach wody do wchłonięcia całej wody). Do ugotowanej kaszy zetrzeć marchew, dosypać cynamon, rodzynki, słonecznik i posiekane daktyle. Dodać jajko i dobrze wymieszać. Dłońmi formować kotleciki i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Ja zapiekałam do lekkiego zrumienienia.
Takie kotleciki są słodkie - ja kaszę jaglaną bardzo lubię na słodko. Można takie kotlety z kaszy zrobić również na sposób wytrawny. Można ominąć tez jajko - dodać można wtedy na przykład mielone siemię lniane.
Lubicie takie bezmięsne kotlety? Może macie jakieś sprawdzone przepisy?
pysznie wygląda:) chętnie bym zjadła takie kotleciki:)
OdpowiedzUsuńBezmięsnych jeszcze nie jadłam, ale może najwyższy czas spróbować. Też bardzo lubię kaszę jaglaną na słodko
OdpowiedzUsuńKotleciki wyglądają mega apetycznie, a do tego wydają się łatwe w produkcji. Dzięki za przepis - chyba się skuszę i w przyszłym tygodniu go przetestuję :)
OdpowiedzUsuńBento wygląda smakowicie - lubię to pudełko. :)
OdpowiedzUsuńniezastąpiona jaglanka :)
OdpowiedzUsuń