najlepiej kulki robi się z ryżu do sushi, drugi w kolejności jest ryż do risotto (arborio), ale ja robię kulki z normalnego ryżu, tylko ugotowanego na sposób kleisty. Nie da się zrobić kulek z ryżu sypkiego. Kiedy ryż jeszcze jest ciepły należy go wymieszać z dodatkami - przyprawy, ocet ryżowy, sos sojowy - takie jakie się lubi (albo podczas gotowania dodać ulubione przyprawy) i nadal jeszcze ciepły formować delikatnie wilgotnymi dłońmi. Można też włożyć porcję ryżu do torebki foliowej i mocno ją zaciskając formować do odpowiedniego kształtu. Kulkę ryżową można też wcześniej nadziać - Japończycy robią to zwykle marynowaną śliwką ume, ale można wsadzić w środek co się komu żywnie podoba. Początkowo nadzianie kulki służyło przedłużeniu trwałości potrawy, dlatego były to farsze słone, bo sól jest naturalnym konserwantem.
Chyba wybrałabym Twoje pudełko. Kulki ryżowe i śliwki wygrywają :)
OdpowiedzUsuńJa wczoraj wzięłam się w garść i przygotowałam bento dla Połówka. Piękne kolory mają Wasze;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
Poproszę pudełko różności.
OdpowiedzUsuńPyszne!
Rzeczywiście pełne smakołyków :)
OdpowiedzUsuńKulki ryżowe to niemal onigiri. ;) Świetne benta, jak zwykle. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpyszna kompozycja, idealna na pracowe śniadanko :)
OdpowiedzUsuńSmaczne było bardzo i chyba byłem głodny, bo szybciutko zjadłem. Dziękuję :*
OdpowiedzUsuńNie wiem, które pudełko podoba mi się bardziej, najchętniej porwałabym oba :) Szczęściarz z męża, że takie cudeńka dostaje :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności!! I znów idealny porządek i poukładanie :)
OdpowiedzUsuńa jak robisz takie kulki? z jakiego ryzu?
OdpowiedzUsuńnajlepiej kulki robi się z ryżu do sushi, drugi w kolejności jest ryż do risotto (arborio), ale ja robię kulki z normalnego ryżu, tylko ugotowanego na sposób kleisty. Nie da się zrobić kulek z ryżu sypkiego. Kiedy ryż jeszcze jest ciepły należy go wymieszać z dodatkami - przyprawy, ocet ryżowy, sos sojowy - takie jakie się lubi (albo podczas gotowania dodać ulubione przyprawy) i nadal jeszcze ciepły formować delikatnie wilgotnymi dłońmi. Można też włożyć porcję ryżu do torebki foliowej i mocno ją zaciskając formować do odpowiedniego kształtu. Kulkę ryżową można też wcześniej nadziać - Japończycy robią to zwykle marynowaną śliwką ume, ale można wsadzić w środek co się komu żywnie podoba. Początkowo nadzianie kulki służyło przedłużeniu trwałości potrawy, dlatego były to farsze słone, bo sól jest naturalnym konserwantem.
Usuńi takie pudełeczko do pracy w sam raz:)
OdpowiedzUsuń