Jajecznicę robię mniej więcej raz na tydzień dla Męża. (ja wolę jajko na miękko lub sadzone).
Zawsze robię ją z jajek wolnowybieganych i zawsze na maśle, które według mnie idealnie pasuje do jajecznicy. Dalej już zdarzają mi się modyfikacje - robię na cebulce (albo zwykłej albo na dymce), dodaję szczypiorku lub natki pietruszki, czasem do środka paprykę czerwoną daję, kiedyś dodawałam też boczku. Z koleżankami w pracy umówiłyśmy się swego czasu do kawiarni i głównym tematem rozmowy okazała się właśnie jajecznica idealna - różne są na nią przepisy.
A jaki jest Wasz przepis na najlepszą jajecznicę?
A może nie jecie jajek?
Moja rodzina jest bardzo jajożerna - dziś była jajecznica z papryką, kiełbasą i szczypiorkiem. Największy hit to jednak jajecznica z grzankami. Zdecydowanie na maśle :)
OdpowiedzUsuńale te grzanki w środku? czy do jajecznicy podajesz grzanki?
OdpowiedzUsuńKiedyś dodawałam do, ale teraz osobno podsmażam grzanki, a potem posypuję jajecznicę.
Usuńnigdy tak nie robiłam, z chęcią wypróbuję. Fajnie - bo można eksperymentować, zrobić jakieś grzanki ziołowe :)
UsuńJa lubię jajecznicę w każdej postaci, z najprostszą, bez dodatków włącznie. Tylko na maśle :). A najlepsza na świecie jest jajecznica mojego taty z leśnymi grzybami :).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!