poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Uśmiech w bento na poniedziałek - żytnie kruche paluchy z czarnuszką

Dzisiaj uśmiechają brokuły, marchewka, pomidorki, winogrona i kruche paluchy z czarnuszką. Przepis na nie znajdziecie pod zdjęciem:


Moje żytnie kruche paluchy robię tak:
180 g mąki (zwykle daję mąkę żytnią, ale może być oczywiście pszenna)
100 g zimnego masła
3-4 łyżki jogurtu
1 jajko rozdzielone
do posypania: czarnuszka, kminek, parmezan, różne zioła

Mąkę z masłem siekamy, potem dodajemy żółtko i jogurt i zagniatamy ciasto. Powinno się je odłożyć do lodówki na godzinę a nawet dwie, ale ja zwykle nie mam cierpliwości. Rozwałkować na dość cienkie placki (mniej niż pół centymetra), posmarować białkiem i posypać czarnuszką (lub czymkolwiek innym). Kroić na paluchy o szerokości około centymetra, a długości wedle upodobać (tu przyda się radełko, ale ja kroję nożem, bo radełka nie mam). Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni - aż się ładnie zarumienią. 

Takie paluchy pysznie pasują do czerwonego barszczyku. 
Na bentopopolsku dawałam Wam także przepis na chlebowe paluchy razowe (LINK). Czym posypiecie swoje wypieki?


2 komentarze:

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: