Przepis na nie znajdziecie tuż za rogiem :)
Mini pizzerinki
(składniki na ciasto)1 szklanka mąki (ja używałam pszennej, ale może być i żytnia)
3/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
szczypta soli
Ze składników wyrobić elastyczne ciasto, zostawić w cieple na pół godziny / godzinę. Rozwałkować, wycinać szklanką kółka (można zrobić różne wielkości, a nawet za pomocą foremek do ciastek zrobić pizze w różnych kształtach). Smarować sosem (własnej roboty, lub ze słoika. Ja użyłam sosu Barilla (LINK) - mają bardzo dobry skład i pyszne smaki. Drugą część pizzerinek posmarowałam bazyliowym pesto. Na sos można dać starty parmezan, pomidorki, oliwki, na co się ma ochotę. Piec w temperaturze 180 stopni około 10 - 15 minut. Podawać najlepiej z czymś zielonym - rukolą, natką pietruszki.
Do pizzerinek pasowały mi oliwki, a w drugiej części pudełka dorzuciłam sałatę rzymską, pomidorki i ser wędzony z dodatkiem czerwonej czubrycy (z tej firmy):
Smakowicie wyglądają :) zapraszam w wolnej chwili KLIK
OdpowiedzUsuńDziękuję, Mika :)
UsuńŚwietny pomysł! Nieraz mam ochotę kupić sobie takie w sklepie... Ale teraz to chyba sama zrobię =))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!