poniedziałek, 9 lutego 2015

Uśmiech w bento na poniedziałek - sushi z kaszy i ogórkowe pikle

Znowu poniedziałek. Ale to "znowu" nie jest narzekające, ale radosne. Tym bardziej, że towarzyszy mi pyszne bento:
Zrobiłam sushi z kaszy jęczmiennej, ogórka, marchewki i pasty fasolowej:
a do tego przekąski - oliwki zielone i czarne, oraz pyszne pikle z ogórków w zalewie curry:
PIKLE:
3 ogórki gruntowe - pokrojone w grubsze plastry - posolić, zostawić na godzinę, po godzinie opłukać 
cebulkę (ja miałam szalotkę) pokroić w piórka
Układać w słoiku dość ściśle plastry ogórka, przekładać cebulką. Zalać zalewą octową (1 część octu 5 części wody. Ja dałam około 150 ml octu, 750 ml wody i 4 łyżeczki cukru oraz łyżeczkę curry). Zalać, zakręcić i poczekać kilka godzin. Ja jadłam już po około 12 godzinach. Pyszne, szybkie, tanie. Polecam!

Co jeszcze marynujecie? Ciekawa jestem i chętnie wykorzystam Wasze pomysły. 

3 komentarze:

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: