3 ogórki gruntowe - pokrojone w grubsze plastry - posolić, zostawić na godzinę, po godzinie opłukać
cebulkę (ja miałam szalotkę) pokroić w piórka
Układać w słoiku dość ściśle plastry ogórka, przekładać cebulką. Zalać zalewą octową (1 część octu 5 części wody. Ja dałam około 150 ml octu, 750 ml wody i 4 łyżeczki cukru oraz łyżeczkę curry). Zalać, zakręcić i poczekać kilka godzin. Ja jadłam już po około 12 godzinach. Pyszne, szybkie, tanie. Polecam!
Co jeszcze marynujecie? Ciekawa jestem i chętnie wykorzystam Wasze pomysły.
chciałabym taki pojemniczek do pracy:)
OdpowiedzUsuńGenialne to sushi! :)
OdpowiedzUsuńTwoje sushi z kaszy wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń