Kotleciki owsiano lniane:
1 szklanka płatków owsianych
1 cebula
1 jajko
łyżka siemienia lnianego (ja użyłam siemienia złocistego z firmy Oleofarm)
curry (lub inne przyprawy do smaku)
bułka tarta ze złocistym lnem mielonym firmy Oleofarm
tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z oliwek)
mąka, kasza manna, lub również bułka tarta (do zagęszczenia masy)
Płatki owsiane zalej gorącą wodą, tak aby poziom wody był około 0,5 cm ponad poziomem płatków. Cebulę, obraną i pokrojoną w kostkę, usmaż z przyprawami. Kiedy płatki wchłoną wodę dodaj do nich cebulę i wymieszaj. Ostudź masę, dodaj jajko, wymieszaj. Masa powinna być gęsta na tyle, aby dało się z niej formować kotleciki. Jeśli jest zbyt rzadka - dodaj mąkę lub kaszę mannę, aż masa odpowiednio zgęstnieje. Formuj kotleciki, obtocz je w panierce z bułki tartej i smaż na złocisty kolor.
Najlepiej smakują z dużą ilością sałat lub warzyw.
Pierwsze zdjęcie jest z mojego pudełeczka. A poniżej zdjęcie z pudełka Męża:
Miłego dnia Wam życzę. Zdrowego i udanego!
Cudownie wygląda ten zestaw. Lubię wszelkiej maści kotleciki w bento :)
OdpowiedzUsuńUściski :*
świetne:)
OdpowiedzUsuńa czy samo siemie nie sklei masy? jestem wegank i nie używam jajek i mialabym ochote dzisiaj zrobic:)
OdpowiedzUsuńjeśli je wcześniej namoczysz i zrobisz z niego kleik, to sklei. Poza tym dodaj może trochę mniej wody do płatków - one wystarczająco się kleją, bez jajka według mnie - następnym razem właśnie tak zrobię, bez jaja.
UsuńPozdrawiam i życzę smacznego
Monika
Ale zdrowe kotleciki. Nie wpadłabym na owsiane że tak można. Super zdrowe :-)
OdpowiedzUsuńJuż cię chwaliłam na fb - bo bardzo mi podpasowały te kotleciki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) cieszę się niezmiernie
UsuńTeż mam taką panierkę, smaczna, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować ten przepis - bento wygląda pysznie i pięknie. :)
OdpowiedzUsuń