W poniedziałek spakowałam do bento rogaliki. To dla mnie nietypowe, bo staram się omijać słodycze i do pracy ich nie zabieram ze sobą. Jednak to były specjalne rogaliki - bo bez cukru. Przepis na nie znalazłam w rewelacyjnym portalu Lawendowy Dom - dokładnie tutaj.
Oczywiście, jak to ja, pozmieniałam w przepisie. Poniżej moja wersja rogalików:
Kruche rogaliki bez cukru
2 czubate szklanki mąki
250 g masła
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu gryczanego
nadzienie – śliwek z cynamonem i jabłek
Z mąki, masła i jogurtu wyrobić ciasto. Dla ułatwienia masło można
zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wtedy cały proces zagniatania jest
dużo szybszy. Ciasto jest od razu gotowe do użycia, nie trzeba go
schładzać. Należy podzielić je na 6 części. Każdą część rozwałkować na
placek grubości takiej jak na pierogi i podzielić na osiem części. Na
szerszym końcu ułożyć pół łyżeczki nadzienia i zawinąć, formując
rogalik.
Bardzo fajne te rogaliczki, zdrowe i można jeść bez wyrzutów :) Śliczne masz jesienne ubranko dla bloga :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ miodem muszą smakować wspaniale, zrobię :))
OdpowiedzUsuńCiekawe... mniam, mniam. mniam... mniam
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogaliczki:) Robiłam podobne tylko zamiast jogurtu ser biały.
OdpowiedzUsuńooo, z białym serem też wypróbuję :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń