środa, 17 lipca 2013

Chlebek z mikrofali z dipem z fety

Zainspirowana TYM przepisem na flatbread z patelni Panny Malwinny zrobiłam płaskie chlebki do bento. 
Lubicie płaskie chlebki? Ja bardzo, pasują idealnie do past kanapkowych, pesto, sosów, dipów, chilli, konfitur. Właściwie niemal do wszystkiego. 
W oczekiwaniu na urządzenie kuchni nie mogłam ich przygotować na patelni ani nie mogłam ich upiec. Mogłam je przyrządzić w mikrofali. Co też uczyniłam:
1 filiżanka mąki (tym razem użyłam pszennej mąki)
0,5 filiżanki maślanki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka oregano

Mąkę z proszkiem i oregano dokładnie wymieszałam, potem dodałam maślankę i wymieszałam jeszcze raz. Dałam odpocząć ciastu około 20 minut. Następnie 1/4 ciasta w umączonych dłoniach rozpłaszczyłam na cienki placek i włożyłam do mikrofali na umączonym talerzu (na 2 minuty, 850 W mikrofala ustawiona na maksymalną moc). Po 1 minucie przewróciłam placek na drugą stronę. Tak uczyniłam z pozostałymi trzema częściami ciasta. 
Chlebki będę jeszcze robić z różnymi przyprawami, z innej mąki - tak aby powstawały ich smakowe wariacje. Jak już będę miała normalną kuchnię to też chętnie wypróbuję ich przyrządzanie na patelni lub w piekarniku. 

Do chlebków przygotowałam w osobnym pojemniczku dip z fety zmiksowanej z maślanką. Można serek zmiksować również z jogurtem, śmietaną a nawet mlekiem. Dla mnie feta jest zbyt słona, tak rozrzedzona jest odpowiednia dla mnie pod względem słoności a dodatkowo jest jeszcze aksamitnie gładka. 

W drugiej części pudełka jest pełnoziarnisty makaron z rukolą:
Smacznej i pogodnej środy Wam życzę. 


8 komentarzy:

  1. Hmmm, brzmi i wygląda bardzo smakowicie. Ten dip z fety mnie intryguje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jej jak pysznie te chlebki wygladaja! MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmm ciekawe! bardzo fajna rzecz np. na podróż, muszę wypróbować :) i dip też ciekawy - nie jest za słony? (feta jest dość słonawa ;)).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie przez zmiksowanie fety z maślanką (lub jogurtem) ogranicza się jej słoność. Jest akurat.
      Pozdrawiam
      MF

      Usuń
  4. Pychotka :) fajne Ci te chlebki z mikrofali wyszły.

    OdpowiedzUsuń
  5. placek wygląda świetnie jutro tez przetestuje u siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają świetnie! lubię flatbready:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudny przepis, własnie wypróbowany.
    Mam jednak troszkę uwag, podzieliłam się nimi tutaj: http://smoczebentowanie.blogspot.com
    Wiem, wygląda to jak chamska auto-reklama :P

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: