Zainspirowana TYM przepisem na flatbread z patelni Panny Malwinny zrobiłam płaskie chlebki do bento.
Lubicie płaskie chlebki? Ja bardzo, pasują idealnie do past kanapkowych, pesto, sosów, dipów, chilli, konfitur. Właściwie niemal do wszystkiego.
W oczekiwaniu na urządzenie kuchni nie mogłam ich przygotować na patelni ani nie mogłam ich upiec. Mogłam je przyrządzić w mikrofali. Co też uczyniłam:
0,5 filiżanki maślanki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka oregano
Mąkę z proszkiem i oregano dokładnie wymieszałam, potem dodałam maślankę i wymieszałam jeszcze raz. Dałam odpocząć ciastu około 20 minut. Następnie 1/4 ciasta w umączonych dłoniach rozpłaszczyłam na cienki placek i włożyłam do mikrofali na umączonym talerzu (na 2 minuty, 850 W mikrofala ustawiona na maksymalną moc). Po 1 minucie przewróciłam placek na drugą stronę. Tak uczyniłam z pozostałymi trzema częściami ciasta.
Chlebki będę jeszcze robić z różnymi przyprawami, z innej mąki - tak aby powstawały ich smakowe wariacje. Jak już będę miała normalną kuchnię to też chętnie wypróbuję ich przyrządzanie na patelni lub w piekarniku.
Do chlebków przygotowałam w osobnym pojemniczku dip z fety zmiksowanej z maślanką. Można serek zmiksować również z jogurtem, śmietaną a nawet mlekiem. Dla mnie feta jest zbyt słona, tak rozrzedzona jest odpowiednia dla mnie pod względem słoności a dodatkowo jest jeszcze aksamitnie gładka.
W drugiej części pudełka jest pełnoziarnisty makaron z rukolą:
Smacznej i pogodnej środy Wam życzę.
Hmmm, brzmi i wygląda bardzo smakowicie. Ten dip z fety mnie intryguje. :)
OdpowiedzUsuńjej jak pysznie te chlebki wygladaja! MNIAM!
OdpowiedzUsuńhmmm ciekawe! bardzo fajna rzecz np. na podróż, muszę wypróbować :) i dip też ciekawy - nie jest za słony? (feta jest dość słonawa ;)).
OdpowiedzUsuńwłaśnie przez zmiksowanie fety z maślanką (lub jogurtem) ogranicza się jej słoność. Jest akurat.
UsuńPozdrawiam
MF
Pychotka :) fajne Ci te chlebki z mikrofali wyszły.
OdpowiedzUsuńplacek wygląda świetnie jutro tez przetestuje u siebie:)
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie! lubię flatbready:)
OdpowiedzUsuńCudny przepis, własnie wypróbowany.
OdpowiedzUsuńMam jednak troszkę uwag, podzieliłam się nimi tutaj: http://smoczebentowanie.blogspot.com
Wiem, wygląda to jak chamska auto-reklama :P