środa, 3 kwietnia 2013

Lekka sałata z winogronami, żurawiną i orzechami


Witajcie. Na przywitanie wiosny (buhahaha)
należy oczyścić organizm i lekko go odżywić. Dlatego dziś u mnie lekka sałata:
sałata lodowa, ciemne winogrona, żurawina, migdały i nerkowce.
oraz kasza jaglana z warzywami:
Brukselka, fasolka i kukurydza.
Kasza jaglana jako jedyna z kasz ma właściwości zasadotwórcze - czyli odkwasza organizm. Czemu to jest takie ważne? Ponieważ wiele z produktów, które jemy i pijemy na co dzień (kawa, herbata, słodycze, żywność przetworzona, sery itd.), zakwasza organizm, a zakwaszenie może być przyczyną wielu chorób (od tych mniej poważnych aż do nowotworów). Tutaj i choćby tutaj możecie więcej poczytać na ten temat. 
Poza tym ma dużo witamin z grupy B, lecytynę, wapń, fosfor, potas i żelazo. Poza tym jest bogata w krzemionkę. 
A Wy jecie kaszę jaglaną? Lubicie ją? Podobno nie jest zbyt popularna, a ja ją uwielbiam!

7 komentarzy:

  1. Do kaszy jaglanej powoli się przekonuję :) A wiosna ciągle jeszcze nie dotarła osobiście do PL (dobry gif).

    OdpowiedzUsuń
  2. takie powitanie wiosny mi odpowiada :-) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny jest ten dodatek orzechów.
    Czy to jest Bill Cosby? Wymiata!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Przeganiajmy zimę takim bento, z chęcią zjadłabym tą sałatkę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne bento - uwielbiam sałatki z dodatkiem orzechów, migdałów etc. Skoro ta kasza taka zdrowa, trzeba będzie częściej jeść. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne bento! i dzięki za ciekawostkę o kaszy jaglanej - zdecydowanie za mało jej jadamy ostatnio:)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie wiedziałam, że kasza jaglana tak działa! strasznie dawno jej nie jadłam, w takim razie chyba to zmienię. a sałatka pewnie pyszna, dodałabym jeszcze daktyle :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: