środa, 6 marca 2013

Posiłek w pudle 12 - pięć smaków

Chciałam dziś, prócz naszej akcji Posiłek w pudle (edycja 12) uczcić to słońce, dzięki któremu wracam do życia:


A dzisiejszym motywem przewodnim jest 5 smaków. Ja zinterpretowałam temat bardzo prosto, chciałam by w pudełku pojawiły się smaki: słodki, kwaśny, gorzki, ostry i słony.
i tak jest: słodko gorzki serek (twarożek z cukrem i skórką cytrynową, która nadaje lekko gorzkiego posmaku), kwaśna cytryna, słodkie sucharki migdałowe, słodkie jabłko i pikantno słone korniszony.

Można było też pokusić się o jakieś danie z chińską przyprawą pięciu smaków. Ciekawa jestem, co przygotowały dziewczyny. Jeśli Wy też chcecie zobaczyć, to zapraszam - tu możecie obejrzeć wersje:
Magdy - Japonia Bliżej Bento
Oli - Zapiski Kulinarne Oliko

A Ty podejmiesz wyzwanie bento?

Jeśli się zdecydujesz, to masz dwa tygodnie by zrobić bento-interpretację tematu polskich smaków. Link do bloga lub bezpośrednie zdjęcie umieść na naszym Fanpage'u - link znajdziesz też po prawej stronie mojego bloga - po kliknięciu w logo akcji przeniesiesz się na profil facebookowy akcji. 

Pokaż światu swoje śniadanie! Nie możemy się doczekać, by je zobaczyć!

8 komentarzy:

  1. Ach, słonce! Super pomysł na te gorzkawą skórkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne słonko! Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. wszędzie słońca, od razu człowiekowi przyjemniej:)
    muszę zrobić zakupy, żeby zabrać się do 12 tematu, bo w lodówce już powoli echo...

    OdpowiedzUsuń
  4. Znalazłem (wyczułem) wszystkie 5 :) Twarożek niesamowicie przesiąkł cytryną. Pyszne było.

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne słonce:D Od razu robi się przyjemniej. I fajnie jak w bento są tak różnorodne smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. What a cheerful way to start the day! super bright and happy bento!

    OdpowiedzUsuń
  7. Słoneczkoooo <3
    Cudne bento :) Pomysł na twarożek cytrynowy - do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oby słońce utrzymywało się nie tylko w twoim bento! Ciekawa jestem tych sucharków migdałowych. Cudowne połączenie różnych smaków.

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: