piątek, 31 sierpnia 2012

Lelum polentum

Dzisiaj z kolei tylko moje pudełeczko. Serduszka z polenty i trochę witamin w postaci warzyw i owoców:

Polentę zrobiłam z kaszy kukurydzianej ugotowanej na parze niewielkim dodatkiem masła. Muszę jeszcze spróbować ją zgrillować, podobno smakuje jeszcze lepiej. 
Kasza kukurydziana zawiera witaminy A, B i E (które działają dobrze na cerę, podnosi odporność organizmu i wzmacniają wzrok). Jest także bogata w związki mineralne - magnez, selen i potas. Magnez sprawia, że kasza kukurydziana poprawia humor tak dobrze jak czekolada i pomaga w koncentracji (do pracy idealna). Selen oczyszcza organizm z toksyn i podnosi odporność. Informacje podaję za stroną www.tabele-kalorii.pl 
A polentę ugotowałam z inspiracji mojej przyjaciółki Ani, która jest teraz w dalekiej Szwajcarii i opisuje mi pyszności, jakie na co dzień jada! 
Miłego piątku!


14 komentarzy:

  1. Te serduszka są świetne. :) Uwielbiam kaszę kukurydzianą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słoneczne bento,dzięki tym serduszkom.
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Za polentą jako taką nie przepadam, ale serducha świetne. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne na deszczowy piątek :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a u nas słońce i cieplutko :) przesyłam Ci trochę słonka

      Usuń
  5. Śliczny kolor serduszek i fajnie wyszły oczka i usta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie cudowne te serduszka! swietny pomysl! :)
    takie pudeleczko to radosc zarowno dla oczu jak i dla podniebienia!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A u nas siąpiło, mżyło, padało i lało, i tak cały Boży dzień... No trudno :)
    Polenty chyba jeszcze nigdy nie jadłam! Jak smakuje?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest pyszna, ciężko mi określić smak, dla mnie od teraz to kasza druga ulubiona (po jaglanej). Czytałam, że kukurydziana bywa gorzka, moja nie była. Pyszna, polecam.

      Usuń
  8. Śliczne i pyszne! Zrób mi takie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie są śliczne! w sam raz na nowy rok szkolny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne polentowe serduszka :). Polenta to wdzięczny "materiał", dobrze się formuje. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: