Polentę zrobiłam z kaszy kukurydzianej ugotowanej na parze niewielkim dodatkiem masła. Muszę jeszcze spróbować ją zgrillować, podobno smakuje jeszcze lepiej.
Kasza kukurydziana zawiera witaminy A, B i E (które działają dobrze na cerę, podnosi odporność organizmu i wzmacniają wzrok). Jest także bogata w związki mineralne - magnez, selen i potas. Magnez sprawia, że kasza kukurydziana poprawia humor tak dobrze jak czekolada i pomaga w koncentracji (do pracy idealna). Selen oczyszcza organizm z toksyn i podnosi odporność. Informacje podaję za stroną www.tabele-kalorii.pl
A polentę ugotowałam z inspiracji mojej przyjaciółki Ani, która jest teraz w dalekiej Szwajcarii i opisuje mi pyszności, jakie na co dzień jada!
Miłego piątku!
Te serduszka są świetne. :) Uwielbiam kaszę kukurydzianą.
OdpowiedzUsuńSłoneczne bento,dzięki tym serduszkom.
OdpowiedzUsuńPysznie!
ale slodko to wyglada :D
OdpowiedzUsuńZa polentą jako taką nie przepadam, ale serducha świetne. :)
OdpowiedzUsuńIdealne na deszczowy piątek :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa u nas słońce i cieplutko :) przesyłam Ci trochę słonka
UsuńŚliczny kolor serduszek i fajnie wyszły oczka i usta :)
OdpowiedzUsuńjakie cudowne te serduszka! swietny pomysl! :)
OdpowiedzUsuńtakie pudeleczko to radosc zarowno dla oczu jak i dla podniebienia!:)
A u nas siąpiło, mżyło, padało i lało, i tak cały Boży dzień... No trudno :)
OdpowiedzUsuńPolenty chyba jeszcze nigdy nie jadłam! Jak smakuje?:)
jest pyszna, ciężko mi określić smak, dla mnie od teraz to kasza druga ulubiona (po jaglanej). Czytałam, że kukurydziana bywa gorzka, moja nie była. Pyszna, polecam.
UsuńŚliczne i pyszne! Zrób mi takie! :)
OdpowiedzUsuńjakie są śliczne! w sam raz na nowy rok szkolny :)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł! :))
OdpowiedzUsuńFajne polentowe serduszka :). Polenta to wdzięczny "materiał", dobrze się formuje. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń