piątek, 27 lipca 2012

Kotleciki gryczane na parze

Dziś u nas kotleciki gryczane:

Kotleciki zrobiłam tak:
1 filiżankę kaszy gryczanej ugotowałam w 2 filiżankach wody. Kiedy kasza wchłonęła cały płyn dałam jej lekko ostygnąć. Wbiłam całe jajko i zmiksowałam wszystko razem z pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do masy dodałam groszek i kukurydzę, uformowałam placuszki i ugotowałam na parze (około 15 minut). Można też oczywiście smażyć. 

U Męża prócz kotlecików owoce:
U mnie prócz kotlecików, no cóż, też owoce:
Życzę Wam cudownego piątku i weekendu!

10 komentarzy:

  1. Piękne (i pewnie smaczne) bento - porzeczki&borówki, mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kolorowe! :) i kotleciki, i owoce. Pozytywny zestaw na początek weekendu, który już za kilka godzin! :)
    Miłego piątku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotleciki smaczne, ale gdybym miał wymienić minus, to troszkę bezsmakowe. Ale może dziś miałem taki dzień, że nie czułem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgodzę się, dodałam chyba za mało przypraw, albo mogłam ugotować kaszę w bulionie.

      Usuń
  4. Kotleciki wyglądają apetycznie, tylko jajko czymś zastąpić bym musiała.
    Powiedz mi czy robisz coś z bananem i jabłkiem żeby nie ściemniały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaa i do kotlecików papryka by jeszcze pasowała taka drobno pociachana

      Usuń
    2. jedyne co działa to skropienie sokiem z cytryny, wtedy nie ciemnieje ani banan ani jabłko :)
      a kotleciki można zrobić bez jajka, znalazłam przepis na jaglane z puree ziemniaczanym, wypróbuję i dam znać :)

      Usuń
    3. Z tego co pamiętam, zmiksowana kasza gryczana niepalona (niestety, nie próbowałam z paloną) się świetnie klei. ;)

      Usuń
  5. Nie dośc, że gryczane, to jeszcze na parze. Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: