poniedziałek, 13 lipca 2015

Uśmiech w bento na poniedziałek - pieczona owsianka

Na blogu Filozofia smaku zainspirowałam się pieczonymi owsiankami i zrobiłam swoją wersję:

Pieczona owsianka z czerwonymi porzeczkami:
1 szklanka płatków owsianych
1 banan
1 jajko
1 łyżka rodzynek
1 łyżka ziaren słonecznika
3/4 szklanki wody
garść czerwonych porzeczek (lub innych owoców)

Jajko z wodą i bananem miksuję (można tu dodać kroplę zapachu lub przyprawy) - tę miksturę dodaję do płatków, mieszam, dodaję bakalie - wylewam do naczynia żaroodpornego, posypuję świeżymi owocami. Piekę w 180 stopniach pół godziny.

Prócz uśmiechniętej owsianki są porzeczki, a w drugiej części brokuł, ser camembert i cukinia:
Robicie takie pieczone owsianki?
Jeśli nie to polecam serdecznie - smakują jak ciacho (są słodkie dzięki bananowi, a jeśli słodkości Wam za mało polecam dodanie miodu, ewentualnie cukru).



4 komentarze:

  1. Muszę wypróbować :) wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie owsianka tylko surowa, na inne nawet nie mam ochoty :D zdecydowanie bardziej mi służy niż gotowane/pieczone płatki owsiane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. surowe płatki (niegotowane, tylko zalane, głównie wodą) uwielbiam także. Pieczona - to takie raczej ciasto.

      Usuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: