niedziela, 15 lutego 2015

Słowo na niedzielę: johbisai

Johbisai to już słowo dla bardziej zaawansowanych, w slangu z czasów mej młodości - tak zwana "wyższa szkoła jazdy". Ale bardzo pożyteczna. Johbisai (lub joubisai) to w dosłownym tłumaczeniu "żywność zawsze dostępna". O co chodzi? O wstępnie przygotowane, gotowe do użycia porcje jedzenia, które można włożyć szybko do bento. Przechowywanie takich pakiecików zdecydowanie pomaga w organizacji, przyśpiesza przygotowanie bento i pozwala zawsze mieć pomysł na bento, nawet jeśli tego pomysłu brak.
Co można przygotować wcześniej, co warto mieć w lodówce?

ZAMRAŻARKA


  • mrożone warzywa - ja mam groszek i kukurydzę (groszek mrożony jest zawsze bardziej zielony od tego z puszki, przy kukurydzy nie ma takiej różnicy, więc kukurydzę miewam także w puszce) oraz mieszanki warzyw - na patelnię,
  • zamrożone pakieciki ryżu i kaszy- można zamrozić gotowe już onigiri, albo porcje ryżu idealne do Twojego pudełka (potem wystarczy szybko podgrzać w mikrofali, w garnku, na patelni i gotowe). Odgrzanie ryżu lub kaszy zajmuje 5 do 10 minut, ugotowanie przynajmniej 5 minut dłużej,
  • zamrożone gotowe potrawy, które możesz przed włożeniem do bento podgrzać (w garnku, na patelni, w mikrofali, jak wolisz). Mogą to być pierogi, ryż lub kasza z warzywami, a właściwie wszystko, co nadaje się do mrożenia a potem odgrzania i włożenia do bento;

LODÓWKA

  • otwarte słoiki i puszki (z tym, co przed zamknięciem mam w szafce - patrz poniżej),
  • jajka - jajka ugotowane na twardo i przekrojone w pół dodają pięknego żółtego koloru w bento. Jajko po ugotowaniu na twardo można włożyć w specjalną foremkę i uformować je w różne kształty,
  • sosy - sos sojowy, teriyaki, ocet balsamiczny (można je potem spakować w minibuteleczki i włożyć do bento),
  • twaróg i jogurt - twaróg, wymieszany z odrobiną jogurtu lub śmietany - można uformować w kulki, które pięknie wyglądają w bento;
  • warzywa - brokuł, kalafior, marchew (tak, trzymam marchew w lodówce), ogórki, pomidorki koktajlowe są u mnie zawsze. Poza tym rzodkiewka, pieczarki, sałata (najlepsza do bento jest karbowana)

SPIŻARNIA / SZAFKA

  • warzywa konserwowe - w puszkach lub słoikach. U mnie są często - fasola czerwona i biała, soczewica, cieciorka, ogórki konserwowe (do bento najlepiej nadają się korniszony). Polecam też - mini kolby kukurydzy, cebulkę perłową, 
  • ryż, kasza i makarony - zawsze trzeba mieć i już,
  • przyprawy - takie jak lubisz, bo niedoprawione jedzenie nie zawsze przynosi radość;
  • orzechy i ziarna - pestki dyni i słonecznika, orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowce, każde! ja nie kupuję do domu większych ilości, bo niestety za szybko je zjadam :( kupuję więc malutkie porcje. 
Oczywiście w domu warto mieć znacznie więcej rzeczy (oleje, mąki, sery i inne ingrediencje) ale napisałam o tych rzeczach, które mnie zazwyczaj przydają się podczas przygotowywania bento. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: