środa, 8 stycznia 2014

Domowe chrupkie pieczywo w bento

Lubicie chrupkie pieczywo? Ja lubię wyłącznie jednego rodzaju - skandynawskie żytnie pieczywo typu Wasa. Przepis na podobne pieczywo, zwane knäckebröd, znalazłam na jednym z kulinarnych blogów: Tarzynkowo. Jak to ja zrobiłam to pieczywo z małą zmianą - bez drożdży. Do takiego pieczywa można dodawać dodatki wedle uznania. Ja dodałam oregano i siemię lniane. Chlebek wyszedł chrupki i smaczny. Kiedyś spróbuję z drożdżami. Dziś znalazł miejsce w bento:

Poza chrupkimi krakersami znalazły się w bento papryczki chilli (warzywa) i czerwona fasola (białko).
A w drugim pudełku jest ryż (węglowodany) oraz marchew (warzywa) i kiwi (owoce):
Miłej środy!!! 

8 komentarzy:

  1. Pyszne chrupki!
    Rzaem z tym smakowitym jedzonkiem umilą każdą środę.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja zakupiłam ostatnio w IKEA książkę kucharską i znalazłam w niej przepis na taki chlebek - mam w planach na niedzielę pierwsze próby ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę się rozejrzeć za książką kucharską przy następnej wizycie w IKEA.
      Pozdrawiam,
      M

      Usuń
    2. widzialam ta ksiazke. mnie nie przekonala, duzo zdjec, malo tresci i uwazam, ze jest za droga. wogole przyznaje ale stracilam serce do ikei.

      Usuń
    3. tym bardziej uważnie jej się przyjrzę, jeśli już namierzę. Ostatnio i tak czerpię inspiracje głównie z internetu...

      Usuń
    4. medieval o której mówisz ? bo IKEA kilka wydała - ja zakupiłam np. tą http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40263971/ nie tylko ze względu na fajny wygląd ale również na pomysły co zrobić z resztkami :) bo tutaj zaczyna mi pomysłów brakować ;)

      Usuń
  3. Ja też uwielbiam chrupkie pieczywo, a najbardziej z takich wynalazków to lubię macę...z nutellą :-) A bento pierwsza klasa, jak zawsze zresztą :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie wypróbowałabym takie chrupki, tym bardziej że pieczone samodzielnie :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: