środa, 2 października 2013

Moje ulubione ciasteczka owsiane bez cukru

Niedawno zrobiłam nietypowe dla mnei bento z ciastkami. Były kruche rogaliki bez cukru (tutaj przepis) i moje ukochane ciastka owsiane. Te ciastka także robię bez cukru, z całą masą bakalii. 
1 szklanka płatków owsianych
1 - 2 jajka 
garść rodzynek,
garść ziarna słonecznika (innych bakalii)
łyżka lub dwie łyżki mąki (ja zwykle używam żytniej, ale może być każda)
1 łyżka miodu - opcjonalnie 

Szklankę płatków owsianych wymieszać z bakaliami, następnie wbić 1 jajko. Jeśli jedno jajko nie sklei wszystkich składników, dodaj wtedy drugie jajko. Może się zdarzyć, że dwa jajka stworzą trochę za bardzo wodnistą masę, wtedy dodaj mąki - około 1 lub 2 łyżek i wymieszaj. Ciastka układaj na blasze wysmarowanej tłuszczem, najlepiej ugniatając porcję masy w dłoniach i rozpłaszczając ją na blasze. Piec około 10 minut w mocno nagrzanym piekarniku (od 180 stopni C wzwyż). Ja mocno je wypiekam, bo lubię spieczone. 

Czasem robię też inną wersję tych ciastek - puchatą, wyrośniętą:

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 jajka 
2 łyżki miodu
bakalie 

Przygotowanie i pieczenie identyczne do powyższego, Różnica jest taka, że (przede wszystkim ciastek jest więcej - bo jest więcej składników), że ciastka wyrastają. Nie można ich kłaść zbyt blisko siebie na blasze, bo poprzyklejają się jedno do drugiego. Nie są tak chrupiące jak te moje ulubione, ale może właśnie tę wersję polubicie bardziej. 
A Wy lubicie owsiane ciasteczka? Może macie inny przepis. Jeśli tak, to chętnie wypróbuję :)

Życzę Wam smacznego i miłego dnia. 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasteczka owsiane - Twoje prezentują się cudnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapisuję , takie ciacha chodzą za mną:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie bezcukrowe ciacha to coś w sam raz dla mnie. Pewnie zjadłabym wszystkie naraz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie ciasteczka bo mogę sama sobie skomponować dodatki:)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: