wtorek, 17 września 2013

Zdrowe krakersy do bento i nie tylko

Dziś pokażę Wam jak zrobić łatwe, szybkie i zdrowe krakersy.

Przepis wzięłam z bloga Kuchnia Prezydentowej:
2 szklanki mąki (ja użyłam razowej mąki pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
2/3 szklanki wody
1/3 szklanki oliwy z oliwek

*moja szklanka mieści 250 ml

Resztę składników możecie dodawać sami - to może być gruboziarnista sól do posypania, kminek, sezam, zioła, mak itd. Ja tym razem nie dodałam nic do moich krakersów. 

Łączymy składniki, wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy cienko (ja niestety zrobiłam trochę za grube placki i krakersy wyszły mi grubsze niż w oryginale, a szkoda). Następnie wykrawamy kształty (co nie jest konieczne, bo możemy po prostu zrobić placki z ciasta) i kładziemy na posypanej mąką blasze. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 10 minut (trzeba pilnować, bo cienkie ciasto może zbyt szybko się zrumienić a następnie spalić). 

Ja nadałam moim krakersom kształty kwiatków i zwierzaków, bo jutro mam zamiar zrobić bento dla ucznia.
Będą jak znalazł, maluchy lubią takie atrakcje na drugie śniadanie. Zapraszam jutro! A dziś dajcie znać, czy lubicie krakersy? Może robicie sami? Ja na pewno zrobię jeszcze nie raz, chętnie wykorzystam jakiś inny przepis, tak żeby odnaleźć ideał. Może macie jakieś wypróbowane receptury? Podzielcie się!




7 komentarzy:

  1. Cudne są, szczególnie ten miś koala. Może kiedyś spróbuję zrobić takowe w domu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne kształty :)) dzieciaki byłyby też zachwycone takimi krakersami :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. dzieciaki z pewnością takie polubią

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne te krakersy i na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro zaczynam domową produkcję krakersów *.*
    Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: