poniedziałek, 24 września 2012

Pasta z soczewicy i jesienne smaki

W weekend przyszła jesień. Przeze mnie witana z otwartymi ramionami. Uwielbiam tę porę roku, nawet deszczową i zimną (chociaż wolę ją słoneczną i ciepłą). Uwielbiam też jesienne smaki - jabłka, gruszki, winogrona, śliwki, dynie, papryki i wiele wiele innych warzyw i owoców, których bogactwo widać na straganach i w sklepach. 
U nas w bento też widać:

brokuł, rzodkiewka, marchewka i pasta z czerwonej soczewicy.
Pastę z czerwonej soczewicy zrobiłam po raz drugi. Tym razem dodałam mniej wody do jej gotowania (1 szklanka soczewicy i 1 1/4 szklanki wody) - w ten sposób nie musiałam jej już zagęszczać kaszą manną jak za pierwszym razem. Poza tym dodałam pieprzu czarnego i kminku mielonego (wcześniej dodałam curry) - w ten sposób pasta ma bardziej wyrazisty smak. Pasuje do kanapek, do tortilli, ale można ją jeść też samodzielnie. Szkoda tylko, że kolor nie wychodzi tak pięknie pomarańczowy, jak nieugotowanej soczewicy. 
W drugim pudełeczku mam:
jabłko (Lobo), figę i suszone daktyle. 
A u Męża:
brązowy ryż z czerwoną fasolką, kukurydzą i groszkiem (z majerankiem i rukolą). A w drugiej przegródce jabłko i kiwi. 
Pozdrawiam Was i życzę miłego poniedziałku. 

10 komentarzy:

  1. Wybieram Twój zestaw, chociaż oba pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie! Ciekawi mnie ta pasta, muszę spróbować. Miłego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem fanka wszelkiego rodzaju past kanapkowych, ale takiej jeszcze nie próbowałam:) muszę spróbować, bo teraz jak nie mogę jeść serów, to mi - oprócz wędliny - mało opcji pozostało:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pytanie, czy soczewica - jako strączkowa roślina - jest dla mamy karmiącej wskazana? ale pastę polecam, choćby na późniejsze czasy. :)

      Usuń
  4. Piękne bento - super pomysł z marchewką. Też lubię jesień. :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam jesien, kazda, i tak, jesienne smaki tez...niedawno zrobilam zupke z dyni mniam mniam a teraz chodzi za mna ciasto ze sliwkami...

    OdpowiedzUsuń
  6. Z soczewicy pasty jeszcze nie robiłam, więc muszę spróbować. Fajnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dołączam sie do uwielbień: i jesieni i jej kolorów i smaków!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Pasty kanapkowe rządzą, a figi to jeden z najwdzięczniejszych obiektów do fotografowania. zawsze pięknie wyglądają w bento.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha a figa wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: