poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Z groszkiem i kukurydzą

W poniedziałek witamy Was pomidorowym uśmiechem i życzeniami na dobry tydzień:
W prezencie dostałam piękny zestaw do ozdabiania bento (TEN ZESTAW ze strony www.bentomania.pl) i teraz będę mogła robić więcej bento buziek i nasze pudełka będą bardziej urozmaicone.
Dziękuję Najcudowniejszy Mężu Świata!
U Męża dziś jest ryż z groszkiem i kukurydzą (i bazylią) a u mnie kasza gryczana z groszkiem i kukurydzą (i kminkiem):
A w drugim pudełeczku są pełnoziarniste babeczki z bakaliami:
tak bardzo zmodyfikowałam oryginalny przepis, że podam mój:

BABECZKI PEŁNOZIARNISTE BEZ CUKRU
150 g mąki pełnoziarnistej (i sypnęłam jeszcze trochę otrębów)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki miodu
1 banan zmiksowany
1 jajo
1 łyżka oliwy
5 kropli aromatu
garść bakalii (ja dodałam rodzynki i ziarno słonecznika)

Składniki suche wymieszałam osobno i składniki mokre też, potem do suchych dodałam mokre, wymieszałam i dodałam bakalii. Rozlałam do foremek i parowałam przez pół godziny (można piec oczywiście). Babeczki wyszły bardzo wilgotne i ciężkie. Z samymi jajkami (1 dodatkowe jajko i 100 ml jogurtu zamiast banana) wychodzą znacznie bardziej puszyste. Mąka razowa też jest ciężka, dlatego zastanawiam się czy następnym razem nie dodać więcej proszku i już nie sypać otrębów. Mnie smakują, ale faktycznie są ciężkawe. 

Poeksperymentuję i mam nadzieję podam przepis idealny. 

5 komentarzy:

  1. Pysznie skomponowane! Miłego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki mąż to skarb:))) Cudne te babeczki, cukier można też fajnie ograniczyć dodatkiem jabłka:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam z tego wymierne korzyści ;) Dzisiejszy ryż pochłonięty został w mig.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja musiałam sobie taki zestaw sama kupić;-(, rozwodzę się....:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak piękne pomidor się do mnie uśmiecha, a babeczki nie dość, że zdrowe to i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: