piątek, 16 marca 2012

Zielony ryż na dzień św. Patryka

Jutro dzień św. Patryka. Z tej okazji nasze bento przybiera dziś zielony kolor:

U mnie jest ryż zielony, ogórek, sałata i rzodkiewka dla kontrastu.

 W drugim pudełku kiwi, jabłko i kuleczka daktylowa (przepis RAW).
U Męża ryż zielony z groszkiem zielonym i sosem sojowym, kiwi i jabłko.
Do stylizacji na św. Patryka przydały mi się: wykałaczki i przegródki ze strony Bentomania.

Jak zrobić pesto z pietruszki? Prosto:
weż pęczek pietruszki i oberwij wszystkie listki, wrzuć je do garnuszka, dodaj około dwóch łyżeczek ziarna słonecznika (najlepiej namoczonego przez kilka godzin w wodzie, ale niekoniecznie), łyżeczkę oliwy, łyżeczkę soku z cytryny. Można dodać też czosnek, ale ja nie dodawałam, bo bento biorę do pracy a nie chcę zionąć czosnkiem w pracy. Wszystko razem blendujemy.
Pesto wymieszałam z białym, ugotowanym ryżem i voila!

Jak zrobić kuleczki daktylowe? Też prosto:
Na około 8 kuleczek:
6 suszonych daktyli
6 suszonych śliwek
łyżeczka lub dwie słonecznika
Daktyle namoczyłam około 15 minut w wodzie, odlałam wodę, dodałam śliwki i słonecznik - wszystko razem zblendowałam. Następnie utoczyłam kuleczki i obtoczyłam je w wiórkach kokosowych i wstawiłam do lodówki. Można też pominąć etap lodówkowy i od razu zjeść.
Pozdrawiam i życzę miłego piątku i udanego, ciepłego i słonecznego weekendu!

15 komentarzy:

  1. Wielkie gratulacje dla Twojego blendera, mój zatyka się suszonymi śliwkami w całości i muszę przed blendowaniem siekać. Możesz się pochwalić, co to za jeden?

    Kulki fajne, przeczyszczające :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdyby były to kulki z suszonych moreli to ich efekt byłby zdecydowanie bardziej przeczyszczający.
      Mój blender taki sobie - Zelmer 490-5.NP, max 600W. Nie znam się, blenduje tak sobie ale nam wystarcza.

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Bento apetyczne (a to mi nowość ;3), a przepis na kuleczki daktylowe jest wspaniały!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuleczki zrobię sobie dzisiaj, brzmią kusząco;)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne kolory, wersja bardzo wiosenna!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zielono mi :))

    OdpowiedzUsuń
  6. jutro tez moja rocznica slubu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zielony ryż pyszny. Chyba pora na piwo ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak, do zielonego obiadu zielone piwo musi być :D

    OdpowiedzUsuń
  9. U Ciebie jak zwykle pysznie i kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo apetyczne, szczeóglnie częśc owocowa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super to wymyśliłaś!:) Świetne bento:)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: