U mnie jest ryż zielony, ogórek, sałata i rzodkiewka dla kontrastu.
W drugim pudełku kiwi, jabłko i kuleczka daktylowa (przepis RAW).
U Męża ryż zielony z groszkiem zielonym i sosem sojowym, kiwi i jabłko.
Do stylizacji na św. Patryka przydały mi się: wykałaczki i przegródki ze strony Bentomania.
Jak zrobić pesto z pietruszki? Prosto:
weż pęczek pietruszki i oberwij wszystkie listki, wrzuć je do garnuszka, dodaj około dwóch łyżeczek ziarna słonecznika (najlepiej namoczonego przez kilka godzin w wodzie, ale niekoniecznie), łyżeczkę oliwy, łyżeczkę soku z cytryny. Można dodać też czosnek, ale ja nie dodawałam, bo bento biorę do pracy a nie chcę zionąć czosnkiem w pracy. Wszystko razem blendujemy.
Pesto wymieszałam z białym, ugotowanym ryżem i voila!
Jak zrobić kuleczki daktylowe? Też prosto:
Na około 8 kuleczek:
6 suszonych daktyli
6 suszonych śliwek
łyżeczka lub dwie słonecznika
Daktyle namoczyłam około 15 minut w wodzie, odlałam wodę, dodałam śliwki i słonecznik - wszystko razem zblendowałam. Następnie utoczyłam kuleczki i obtoczyłam je w wiórkach kokosowych i wstawiłam do lodówki. Można też pominąć etap lodówkowy i od razu zjeść.
Pozdrawiam i życzę miłego piątku i udanego, ciepłego i słonecznego weekendu!
Wielkie gratulacje dla Twojego blendera, mój zatyka się suszonymi śliwkami w całości i muszę przed blendowaniem siekać. Możesz się pochwalić, co to za jeden?
OdpowiedzUsuńKulki fajne, przeczyszczające :D
gdyby były to kulki z suszonych moreli to ich efekt byłby zdecydowanie bardziej przeczyszczający.
UsuńMój blender taki sobie - Zelmer 490-5.NP, max 600W. Nie znam się, blenduje tak sobie ale nam wystarcza.
Pozdrawiam
Bento apetyczne (a to mi nowość ;3), a przepis na kuleczki daktylowe jest wspaniały!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kuleczki zrobię sobie dzisiaj, brzmią kusząco;)
OdpowiedzUsuńśliczne kolory, wersja bardzo wiosenna!:)
OdpowiedzUsuńZielono mi :))
OdpowiedzUsuńjutro tez moja rocznica slubu :)
OdpowiedzUsuńgratulacje!!!
OdpowiedzUsuńZielony ryż pyszny. Chyba pora na piwo ;D
OdpowiedzUsuńO tak, do zielonego obiadu zielone piwo musi być :D
OdpowiedzUsuńZielono mi, pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle pysznie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńJakie piekne bentusia :-)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne, szczeóglnie częśc owocowa :)
OdpowiedzUsuńSuper to wymyśliłaś!:) Świetne bento:)
OdpowiedzUsuń