poniedziałek, 31 października 2011

Jadalne przekrwione gały

Dalszy ciąg haloweenowych zestawów śniadaniowych. Dziś w menu przekrwione gały:
Nasze oba zestawy razem:
U Męża sałatka z pęczaku, galantyny z drobiu (według tego przepisu ze strony www.kotlet.tv), pomidora i oliwek. Na wierzchu patrzy przekrwiona gała z ryżu:
U mnie ryżowe gały na jednym pięterku a na drugim marchewka i jabłko:
Gały z ryżu zrobiłam formując jeszcze ciepły ryż (wygodnie jest formować wilgotnymi dłońmi lub w torebce foliowej - ja wolę ten drugi sposób) a potem układając na nich odpowiednio wycięte oliwki (czarne i zielone). A żyłki zrobiłam z czerwonej kapusty (może z keczupu byłyby bardziej czerwone, ale my nie używamy i nie mieliśmy w domu). 
Smacznego poniedziałku!

piątek, 28 października 2011

Nawiedzone bento czyli duchy w pudełku

Dziś kolejne bento z okazji Haloween:
U Męża kanapkom towarzyszy sałatka z ryżu (z kukurydzą, fasolą czerwoną, sałatą i musztardą):
a sałatki pilnuje potworek z oliwek:
U mnie duchy w pudełku:
Duchy są formowane z ryżu (oczy z kolendry, buzie z oliwek), obok nich są ruloniki z goudy z sałatą, a cząstka pomidora dodaje koloru. 
A w drugim pięterku pudełka jest jabłko z marchewką:
Pudełko z www.bentomania.pl

Wszystkiemu przegląda się przekrwiona gała:
Przekrwiona bo już piątek i jest zmęczona długim tygodniem pracy i patrzeniem w komputer. Byle do 16:00!
Miłego piątku wszystkim!

czwartek, 27 października 2011

Dynia z marchewki czyli bento na Haloween

W kulturze bento często szykuje się tematyczne pudełka śniadaniowe - czyli z okazji każdych świąt w pudełkach goszczą zestawy z charakterystycznymi dla danego okresu motywami.
U nas dzisiaj bento związane z Haloween:
U Męża sałatka z ryżu:
Ryż + kukurydza + groszek + pomidor + ocet z ziołami prowansalskimi. Ozdobione z dynią z marchewki.
A u mnie ryż na słodko:
ryż + rodzynki + słonecznik łuskany + jabłko + aromat waniliowy. Ozdobiony dynią z jabłka.
A w przegródce obok:
mumia z parówki i sera, pieczarka (ma przestraszoną buźkę, na zdjęciu nie widać), pomidor, ogórek i dynia z marchewki.

Miłego czwartku! Czwartek to mały piątek :)))

środa, 26 października 2011

Ozdoby do pudełek śniadaniowych


Ozdobić drugie śniadanie, tak aby wyglądało niebanalnie, żeby wywoływało uśmiech nawet w trudnym dniu w pracy lub szkole nie jest trudno. Można do tego wykorzystać różnego typu ozdoby. 

Wykałaczki / Widelczyki
służą do nabijania koreczków, spinania kilku składników ze sobą, ale też wyłącznie do ozdoby. Kupić możecie je na przykład:
Super urocze pandy na www.bentomania.pl za 19 złotych.
Wesołe zwierzątka też na www.bentomania.pl również za 19 złotych.
 Serduszka na drugie śniadanie dla ukochanej osoby z www.bentomania.pl - 16 złotych
Kolibry ze strony www.trenddecor.pl za 45 złotych.
 Klucz wiolinowy dla umuzykalnionych na www.apspolska.pl -58,21 złotych

Przegródki / Przekładki
Takie przegródki mogą być jadalne (o tym był TEN POST). A przegródki wielokrotnego użytku mają za zadanie oddzielić dwa produkty o różnych smakach, tak aby nie przesiąkły swoimi smakami. Dodatkowo mają walory estetyczne. 
www.bentomania.pl - 19 złotych
 i znowu pandy ;) www.bentomania.pl - 19 złotych
grzybki, motylki, biedronki i inne różności - www.bentomania.pl - 19 złotych
ozdobna trawa na www.sushi-shop.pl za 9 złotych

Pojemniczki na sosy
Pojemniczki przydają się, kiedy macie sałatkę i chcecie użyć sosu dopiero tuż przed podaniem. Sos nie chlapie po reszcie jedzenia, jest zamknięty w małym słodkim pojemniczku, które dodaje uroku pudełku na śniadanie:
kurczaczek i świnka na www.bentoanarchy.blogspot.com

A tu w sklepie:
w kreski i kropki i w zwierzątka na www.bentomania.pl za 34 złote

Foremki na babeczki (silikonowe lub papierowe)
Silikonowe foremki są o tyle lepsze, że nie nasiąkną wilgocią od jedzenia. Można do nich włożyć orzeszki, drobne ciasteczka, krakersy, owoce. Kolory silikonowych foremek ożywiają pudełko śniadaniowe. Oto kilka  przykładów ich użycia:
www.justbento.com
www.happyllittlebento.blogspot.com
www.ohayobento.com
A tu kilka sklepów, w których można kupić takie foremki:
Serduszka i okrągłe foremki ze strony www.kocham-jesc.pl za 34,90 złotych.


Kwiatki , misie , stopy, trójkąty - 54 złote, motylki i kwiatki - 27,99 złotych na stronie www.aledobre.pl

Dzięki takim pomocom możecie robić śniadania tematyczne - nawiązujące do świąt Bożego Narodzenia, do Wielkanocy, związane ze zwierzętami, z Walentynkami i ze wszystkim co Wam przyjdzie do głowy.
Oczywiście jest jeszcze cała masa innych rzeczy, jakie możecie zrobić aby upiększyć swoje pudełko śniadaniowe, ale o tym napiszę kiedy indziej.

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej środy. Już połowa tygodnia pracy :)))

wtorek, 25 października 2011

Sałatka makaronowa z kukurydzą i fasolką czerwoną

Dziś w menu:
Sałatka makaronowa, kukurydzy, fasolki czerwonej z natką pietruszki i ziołami prowansalskimi. 
U mnie z makaronem pełnoziarnistym i dodatkowo cząstki jabłka:
A u Męża makaron z pszenicy durum z niewprawnymi serduszkami z papryki i kanapki (poza kadrem):
Pozdrawiam Was ciepło życząc miłego wtorku.

poniedziałek, 24 października 2011

Brukselka i marchew - czyli kolory jesieni

Dzisiejsze bento to kolory jesieni - ognisty oranż marchewki:
butelkowa zieleń brokuła i brukselki oraz czerwień papryki. Do tego kulki ryżu:
Miłego tygodnia!

P.S. Dziś (24 października) jest Dzień Walki z Otyłością. Celebrujmy ten dzień i jedzmy zdrowo i rozsądnie! Weźmy zdrowe drugie śniadanie do pracy i walczmy z otyłością na własną rękę.

piątek, 21 października 2011

Koreczki z brokułem w bento

Piątkowe koreczki:
Chleb wileński + ogórek konserwowy + ser żółty + brokuł

Ojej ojej!!! Już piątek?!?
Tak, już piątek :)
Oprócz kanapek mąż ma koreczki właśnie.
A ja mam:
Koreczki uzupełnione w środku różyczkami brokuła:
Oraz ryż z kukurydzą i zieloną pietruszką:
Zwykle, jeśli używam ryżu do bento mieszam go z octem ryżowym. Cele są dwa - ocet ryżowy doskonale konserwuje ryż - w drodze do pracy, i w pracy (nawet jeśli nie wstawię pudełka do lodówki) nic się złego z ryżem nie stanie, nie zacznie się psuć nawet w największe upały. Drugi powód to smak - ocet ryżowy jest delikatnie kwaskowaty, ale subtelnie - nie jest taki octowy jak ocet spirytusowy, nawet nie taki jak ocet winny. Kiedy nie chce mi się robić do sałatek sosu, to ocet ryżowy jest idealny, polecam.

Życzę Wam miłego weekendu!