poniedziałek, 21 czerwca 2010

Zestaw 3 i Onigri



Składniki

1. Kulki ryżowe - onigri, bez nadzienia.
2. Surówka z pomidora, sałaty lodowej i selera naciowego
3. Słupki z marchewki i selera naciowego
4. Oczka z groszku i kukurydzy konserwowej

Dziś przybliżę nieco termin onigri (lub inaczej omusubi) - jest to ugotowany biały ryż uformowany w trójkąty lub w kulki. W oryginalnych zestawach bento często jest owijany w liście nori. Dzięki temu nie brudzi palców, chociaż bez wodorostów równie łatwo jest wziąć kulkę ryżu palcami.


Onigri często jest nadziewane jakimś słonym wnętrzem - marynowaną śliwką (od ume-śliwka: umeboshi), soloną rybą lub innym słonym lub kwaśnym składnikiem używanym jako naturalny konserwant.
Na tym zdjęciu tradycyjne trójkątne onigri z łososiem owinięte jak paczuszka w liście nori.
Tutaj onigri w zestawie - też trójkątne, i z liśćmi nori do wygodnego chwycenia. Ze strony http://community.livejournal.com/bentolunch
Tu sympatyczne buźki ze strony www.justhungry.com

Pod tym linkiem znajdziecie tradycyjny przepis na nadziewane onigri (po angielsku).

A tutaj fotoprzepis pokazujący etapy tworzenia kulek ryżowych.

Tutaj znajdziecie dobry przepis na ryż gotowany na parze. Ja ryż przyrządzam właśnie na parze, w specjalnym naczyniu do parowania - mięknie szybko, wchłania wodę i jest akurat na tyle kleisty na ile powinien być, aby zrobić z niego onigri.

Jeśli się zastanawiacie jaki ryż najlepiej wybrać to onigri - to tutaj jest wyczerpujący przegląd różnych jego rodzajów. Według autora strony najlepszy ryż do onigri jest ten sam, którego używa się do sushi - czyli specjalna japońska odmiana.
Ja używam najzwyczajniejszego ryżu, kupuję kilogramowe paczki w marketach, nigdy się nie zastanawiałam nad tym wyborem. Ale spróbuję poeksperymentować z innymi rodzajami dostępnymi na polskim rynku, takimi w przystępnej cenie. Swoimi wnioskami podzielę się na blogu.

1 komentarz:

  1. these little guys are so cute. looks like a little totoro in there.

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: