Składniki:
1. Ryż z obiadu z poprzedniego dnia - był już zimny i dość suchy, dlatego nie dało się go ukształtować w kulki ani żaden inny kształt.
2. Kurczak w cieście z obiadu z poprzedniego dnia - wygodne małe kąski
3. Pomidor pokrojony w cząstki.
4. Rzodkiewka
5. Ogórek pokrojony w słupki.
Skromny i niestety mało ozdobny zestaw. Ważną cześcią pojęcia bento jest estetyczne aranżowanie potraw w pudełku - mają coś przedstawiać (dla dzieci często odtwarza się postaci z bajek) albo po prostu być estetyczną i spójną całością.
Układanie potraw aby coś sobą przedstawiały nazywa się charaben (po japońsku kyaraben - skrót od kyarakutā bentō) - co jest skrótem od dwóch słów "character bento".
Poniżej ciekawe i inspirujące przykłady charaben:
zdjęcia z http://www.facefoodbento.blogspot.com/ zdjęcie z www.aibento.net
Z pełną garścią inspiracji mam nadzieję lepiej rozpocząć przyszły tydzień. Zastanawiam się z czego robić uśmiechy i oczka - w Japonii zwykle robią je z nori - z płatów wodorostów. Może do poniedziałku coś wymyślę.
Bardzo ciekawą i wyczerpującą historię bento (właściwie o-bento) możecie znaleźć na stronie http://www.japonia.org.pl/ dokładnie pod tym linkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: