Chipsy z jarmużu:
myjemy jarmuż, rwiemy liście na drobniejsze kawałki (przy okazji usuwając co grubsze nerwy i włókna), kładziemy na piekarnikowej blasze i skrapiamy odrobiną oliwy (w jarmużu jest witamina K, jedna z tych rozpuszczalnych w tłuszczu, więc coś tłustego powinno być) i posypujemy ulubionymi przyprawami. W moim przypadku była to czerwona czubryca. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 5-10 minut. Trzeba uważać, żeby nie spalić, bo liście szybko wysychają w piekarniku.
Miłego poniedziałku i całego tygodnia.
P.S. Choć w zupie jarmuż też był smaczny.
świetne:)
OdpowiedzUsuńChipsy jarmużowe są przepyszne! Ja najczęściej robię je z dodatkiem jasnego sosu sojowego. Daj jeszcze szansę jarmużowi. Być może w innych potrawach Ci posmakuje. Polecam szczególnie pesto na jego bazie. W sam raz do makarnu.
OdpowiedzUsuń