czwartek, 25 września 2014

Kluski z polenty

Dziś żółte kluski z kaszy kukurydzianej (polenty):

Kluski z kaszy zrobiłam tak:
05 szklanki kaszy kukurydzianej ugotowałam w 1,5 szklance wody. Dodałam odrobinę soli do gotowania. Po wystygnięciu dodałam jajko i około 5 łyżek mąki (pszennej wymieszanej z ziemniaczaną). Zagniotłam ciasto (uwaga! mocno się klei!) i po rozpłaszczeniu na umączonej desce wycinałam kształty i wrzucałam na wrzątek. Po dwóch minutach wyciągałam i kluski były gotowe.
Takie kluski są słodkie, bez cukru - kukurydza ma słodki smak.

Obok klusek jest też brokuł i papryka dla koloru.
Do drugiego pudełka dodałam uprużone z przyprawą piernikową węgierki.
Pyszności!

3 komentarze:

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: