wtorek, 21 stycznia 2014

Bulgur bento

Po raz pierwszy spróbowałam kaszy bulgur. I już wiem, że nie był to raz ostatni:
Czym jest bulgur? Przeczytasz o tym dalej.


Bulgur to ziarno zboża (zwykle pszenicy), wstępnie podgotowane, suszone i rozdrobnione. Gotuje się szybko i dobrze smakuje. Można, jak każdą kaszę, wykorzystać go do zup, sałatek, zapiekanek i wszelkich innych dań.
Ma niski indeks glikemiczny (46) a w 100 gramach suchej kaszy bulgur jest 342 kcal, 12 gramów błonnika i 11 gramów białka. (za Wikipedią)
Jak gotować bulgur? 1 szklanka kaszy bulgur wsypać do 2 szklanek wody. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zredukować płomień pod garnkiem, gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut. Jeśli potrzeba - odcedzić. Ta porcja da około 4 szklanek gotowej kaszy - nadmiar można przechowywać około tygodnia w lodówce.
Z tej porcji zrobiłam prostą sałatkę - kasza + pomidor + zielony ogórek.
Prócz tego - owoce.
W przyszłości w bento nie zabraknie kaszy bulgur. Pokażę Wam inne jej wykorzystanie. Jedliście kiedyś tę kaszę? Ciekawa jestem, czy Wam smakowała.


6 komentarzy:

  1. Nie próbowałam, ale czuję się zachęcona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ta kasza! A nie słynę jako wielbiciel kaszy wszelakich ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam, ale przekonałaś mnie do spróbowania:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wszystkie kasze, także bulgur, chociaż rzadko u mnie gości w kuchni. Takie bento na pewno by mnie zadowoliło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ogólnie jestem kaszowa. Polecam Ci wypróbować sałatkę kisir z dodatkiem bulguru :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: