czwartek, 24 października 2013

Kotleciki z kalafiora

Witajcie w czwartek. Dziś w bento królują pieczone kotleciki z kalafiora:

Na górnym piętrze są mini kanapki z razowego żytniego chleba z białym serem (gwiazdki z sera żółtego i papryki) oraz jabłko w kratkę:


A oto przepis na kotleciki z kalafiora:
1 kalafior (ja miałam niedużą główkę)
1 jajko
mąka (zależnie od ilości kalafiora)
gałka muszkatołowa
kurkuma

Ugotowanego kalafiora zblendowałam z przyprawami. Dodałam jajko, rozmieszałam i dodałam mąki tyle, żeby ciasto dało się uformować łyżką (do tych kotlecików dodałam jeszcze dwie łyżki kukurydzy z puszki). Ułożyłam kopczyki na posmarowanej tłuszczem blasze i piekłam około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Można spokojnie dodać więcej mąki, aby można było formować bardziej zwięzłe kształty kotletów. Można je również smażyć na patelni.

3 komentarze:

  1. mmmm, uwielbiam kalafiora! muszę spróbować kotlecików! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam kalafiora i go użyję :) może i do kotlecików choć pierwsza wersja była inna ( kolejny słoiczek kiszonego http://gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/przystawki-dla-doroslych/kiszony-kalafior/ )

    OdpowiedzUsuń
  3. ja robię nie co inaczej.... kalfior gotowany z ilością odpowiednią soli, potem go duszę jak ziemniaki na puree, dodaję jajko doprawiam i natkę pietruszki posiekaną drobno, formuję kolteciki obtaczam w bułce tartej i smażę delikatnie z obu stron na złoty kolor w nie co głębszym tłuszczu. Jem na ciepło i podaję z sosem oczywiście delikatnym w smaku ;-)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: