Na górnym piętrze są mini kanapki z razowego żytniego chleba z białym serem (gwiazdki z sera żółtego i papryki) oraz jabłko w kratkę:
A oto przepis na kotleciki z kalafiora:
1 kalafior (ja miałam niedużą główkę)
1 jajko
mąka (zależnie od ilości kalafiora)
gałka muszkatołowa
kurkuma
Ugotowanego kalafiora zblendowałam z przyprawami. Dodałam jajko, rozmieszałam i dodałam mąki tyle, żeby ciasto dało się uformować łyżką (do tych kotlecików dodałam jeszcze dwie łyżki kukurydzy z puszki). Ułożyłam kopczyki na posmarowanej tłuszczem blasze i piekłam około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Można spokojnie dodać więcej mąki, aby można było formować bardziej zwięzłe kształty kotletów. Można je również smażyć na patelni.
mmmm, uwielbiam kalafiora! muszę spróbować kotlecików! :)
OdpowiedzUsuńMam kalafiora i go użyję :) może i do kotlecików choć pierwsza wersja była inna ( kolejny słoiczek kiszonego http://gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/przystawki-dla-doroslych/kiszony-kalafior/ )
OdpowiedzUsuńja robię nie co inaczej.... kalfior gotowany z ilością odpowiednią soli, potem go duszę jak ziemniaki na puree, dodaję jajko doprawiam i natkę pietruszki posiekaną drobno, formuję kolteciki obtaczam w bułce tartej i smażę delikatnie z obu stron na złoty kolor w nie co głębszym tłuszczu. Jem na ciepło i podaję z sosem oczywiście delikatnym w smaku ;-)
OdpowiedzUsuń