środa, 14 listopada 2012

Bento Posiłek w pudle 6 - Gwiazdki


Dziś kolejne (już szóste) wyzwanie bento. Tym razem temat przewodni to gwiazdki.

To mój zestaw a w nim:
gwiazdka z jajka, gwiazdki z ogórka i rzodkiewki, natka pietruszki i marchew.
druga część jajka, też ogórek, błękitny ryż i gwiazdki z ogórka, seler naciowy.
A u Męża:
też błękitny ryż z gwiazdkami z kaszy kukurydzianej (nawet jest i gwiazda spadająca):
oraz:
gwiazdka z kaszy kukurydzianej, jabłko wycięte w gwiazdki, dynia marynowana i natka dla ozdoby. 

A jak zrobić błękitny ryż? Prościzna. Wystarczy zagotować w niedużej ilości wody kilka poszatkowanych liści czerwonej kapusty (ja poszatkowałam pięć liści w filiżance wody). Następnie wyciągnąć kapustę a do wody dodać odrobinę sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia). Dodawać należy bardzo ostrożnie, po szczypcie i intensywnie mieszając, aż do momentu uzyskania odpowiedniego koloru. Nie dodawajcie od razu zbyt dużej ilości sodki - może zmienić smak płynu. Potem w płynie namaczamy ryż - ja moczyłam około 5 minut. Ryż nabiera pięknego koloru. 

Tu możesz obejrzeć wersje tego wyzwania:
Oli - Zapiski kulinarne Oliko
Podejmiesz wyzwanie?

Jeśli tak, to masz dwa tygodnie by zrobić bento-interpretację tematu gwiazdek. Link do bloga lub bezpośrednie zdjęcie umieść na naszym Fanpage'u - link znajdziesz też po prawej stronie mojego bloga -
po kliknięciu w logo akcji przeniesiesz się na profil facebookowy akcji. 
Pokaż światu swoje śniadanie! Nie możemy się doczekać, by je zobaczyć!

15 komentarzy:

  1. Jejciu, super bento - piękne niebo i genialne gwiazdkowe jajka. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wielki plus za naturalny barwnik do ryżu.. wiele osób wybrało by prostszą wersję i kombinowało z jakimś sztucznym gotowym barwnikiem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, nie wiedziałam, że niebieski ryż można zrobić w taki prosty sposób. Cudownie wygląda w połączeniu z gwiazdkami ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny ten pomysł na niebieski ryż - gdy zobaczyłam ten błękit, to się wystraszyłam że przeszłaś na ciemną stronę mocy i zaczęłaś stosować sztuczne barwniki!:) a tu proszę! sama natura!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne gwiazdeczki :) Bardzo doceniłem podczas konsumpcji te wycięte w jabłku.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne bento xD właśnie chciałam pisać jak zrobić ten niebieski ryż ='D a powiedz mi, moczymy ugotowany już ryż czy "surowy"?=> Dzięki Bento Twojego męża od razu jakiś taki Wigilijny humorek mam='))
    Pozdrawiam, Neko~

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ugotowany oczywiście :)))
      Pozdrawiam
      Monika

      Usuń
  7. Ten niebieski ryż - cudo :D Chciałabym wziąć taki ze sobą na lekcje!

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany, widzę, ze nie tylko mnie urzekł niebieski ryż :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za instrukcję do ryżu! Na pewno spróbuję, żeby trochę poszaleć z pudełkiem. Zawsze jestem zdemotywowana jeżeli chodzi o zabarwianie jedzenia (nigdzie nie mogę znaleźć barwników spożywczych), a tu taki genialny patent.
    A co do wyzwań...Realizuje się jeszcze gwiazdkowy temat, czy już jest jakiś kolejny, który te 2 tygodnie będzie trwał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz się realizuje gwiazdkowy temat, za dwa tygodnie kolejny temat. Zapraszamy do zabawy :)

      Usuń
  10. oj....niebieski ryż !!! ja serdecznie zapraszam do tęczy smaków 2 - wyzwanie niebieskie jest jednym z najtrudniejszych - a tu taka piękna jego wersja - pozdrawiam ! http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2012/11/konkurs-akcja-tecza-smakow-2-czas.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękna interpretacja :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekne :) Dzieki za sposób na niebieski ryż, na pewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: