wtorek, 11 września 2012

Sushi w bento - podejście pierwsze

Tak, tak, proszę się nie śmiać w kułak, nie chichotać po kątach, to moje pierwsze sushi. Krzywe, graślawe, ale i tak jestem z niego dumna:

Ryż ugotowałam wg przepisu na pudełku ryżu Sonko, dzięki czemu wyszedł odpowiednio kleisty. Następnie wymieszałam go z zalewą z octu ryżowego Blue Dragon, cukru i soli. Dzięki takiej zalewie ryż nie tylko nabiera specyficznego smaku, ale jednocześnie jest zakonserwowany, co akurat do bento wyjątkowo się przydaje. Płaty nori i matę bambusową, oraz wasabi, których użyłam do zrobienia sushi też są z firmy Blue Dragon
Do środka moich rolek włożyłam wyłącznie warzywa - marchew, ogórek i papryka. Następnym razem spróbuję z rybą. I tak oto wyszły:
To pudełko Męża, w którym prócz rolek jest jeszcze brokuł, kukurydza, sałata i owoce (jabłko, winogrono, śliwka). W pojemniczku z pandą kryje się sos do rolek. 
U mnie podobny zestaw:
W takim razie miłego wtorku:

14 komentarzy:

  1. Prawdziwa śniadaniowa uczta! Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na pierwsze sushi, to wygląda świetnie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje. Piękne bento. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwsze koty za płoty :) robienie sushi to sama przyjemność, życzę powodzenia w dalszym rollowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przesmaczne! Jestem zachwycony a sos super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze-niepierwsze, ale wyglada i znakomicie i niezwykle apetycznie. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Te misie są urocze ;) No a sama zawartość , jeju, proszę o taki zestaw sushi do szkoły!

    OdpowiedzUsuń
  6. te pandy są takie słodziutkie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. gratuluję sushowego debiutu! :) i życzę dalszych sukcesów na tym poletku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sushi wygląda smakowicie :):)
    My wciąż nie zaczęliśmy 'lepić' naszego sushi, ale już niedługo! Podzielę się wynikami. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  9. To się nazywa spektakularny debiut :). Gratulacje, całość wygląda pysznie :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Wg mnie wygląda wyjątkowo pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zawsze mi wyłażą oczy jak widzę Wasze pudełka:)
    Powiedz mi jak przyrządzasz tą kukuruydzę? Tylko tradycyjnie gotujesz?:)
    I czy w pracy podgrzewacie na ogół (tu wiem, że sushi to nie;)) swoje pudełka, czy jecie na zimno?:)
    Być może niedługo zacznę swoją pierwszą pracę i też mam zamiar robić takie pudełka, więc chce troszkę zebrać informacji od mistrzyni:P

    OdpowiedzUsuń
  12. brawa dla debiutu! jest super a Ty wszak zaprawione w bento bojach :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: