wtorek, 10 kwietnia 2012

Babeczki z resztek obiadowych

Zostało nam z obiadu trochę ryżu i kaszy gryczanej. Powstały z nich babeczki do bento:

1,5 filiżanki ryżu
1,5 filiżanki kaszy gryczanej
1 jajko
2 łyżki pokrojonej cukinii ugotowanej na parze z ziołami prowansalskimi
4 łyżki groszku mrożonego

Jajko podzieliłam na pół - jedną połowę wymieszałam z ryżem a drugą z kaszą. Potem dodałam do każdej masy połowę groszku i cukinii i dokładnie wymieszałam, następnie nałożyłam do foremek muffinkowych. Takie babeczki można zapiekać lub gotować na parze (około 15-20 minut). 
Czy Wy też staracie się nie wyrzucać jedzenia i wykorzystywać resztki? Jeśli nie macie pomysłu jak to robić to zachęcam do odwiedzenia strony www.niemarnuje.pl

Życzę miłego i krótszego tygodnia w pracy!

14 komentarzy:

  1. Jeju jakie pyszne! :) i przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moniko,te babeczki mnie zachwyciły!
    I jaka pyszna propozycja na lunch w pracy.
    Pozdrawiam poświątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ekstra :) Pewnie masz jakieś specjalne foremki serduszkowe? I jak precyzyjnie wycięta rzodkiewka! Wersja w różowym pudełeczku wygląda rozkosznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam taką silikonową formę na muffiny w kształcie serc - 8 na jednej tacce. Kupiłam dawno temu w tesco za 15 złotych

      Usuń
  4. fajnie te serduszka wychodzą w twoim bento!:) miłego dnia!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serduszka są wspaniałe!
    Mówienie o niemarnowaniu żywności jest szczególnie ważne w okresie poświątecznym kiedy nasze lodówki uginają się od nadmiaru jedzenia.
    Pozdrawiam ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo, bardzo zacne danie, no i pokazuje, że zjadanie resztek w gruncie rzeczy może być przyjemnością a nie przykrym obowiązkiem "żeby się nie zmarnowało" (już nie wspominam o wyrzucaniu).

    OdpowiedzUsuń
  7. Serca pieknie sie prezentują :)A pomysł do podłapania - pozdrawiam poswiatecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. niezwykłości! *__*

    z pewnością były przeepyyysznee ;>

    OdpowiedzUsuń
  9. Serduszka resztkowe to fajna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też nie znoszę marnować jedzenia - Twój pomysł na recycling na pewno wykorzystam, robię się głodna gdy tylko patrzę na te babeczki :))

    Oliko
    www.cutiepiecooking.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: