poniedziałek, 10 października 2011

Pietruszkowa sałatka z makaronem

Dziś przygotowałam dla nas sałatkę z makaronu pełnoziarnistego (o tak, jest pyszny, jest tysiąc razy lepszy niż ten sto procent żytni) z pomidorem, groszkiem zielonym i dużą ilością naci pietruszki. Dodałam też trochę bazylii, bo pomidory lubią bazylię. 
I tak, Mąż oprócz bułek śniadapkowych, ma pudełko z widelcem a ja to niższe pudełko pełne pysznej i zdrowej (tuszę taką nadzieję, że zdrowej) sałatki. 

I rozmyślam sobie tak nad tą natką pietruszki - czy to warzywo, czy to zioło? Taka sama historia jest z koperkiem. Jedno i drugie ma zdecydowany i silny smak, który potrafi nadać charakteru potrawie, zmienić ją zupełnie. Jak Wy myślicie?

Aaa, i do takiej sałatki obowiązkowo trzeba używać szczoteczki do zębów, bo natka jest wścibska i potrafi wejść tam gdzie jej nie proszą - między zęby. Myjecie zęby w pracy / szkole? Ja mam zawsze pastę i szczoteczkę do zębów w torbie. 

9 komentarzy:

  1. poproszę takie bento na jutro :P szczoteczki nie noszę, ale gumę do żucia mam codziennie pod ręką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne to pudełka macie:) ich zawartość jeszcze bardziej cieszy:) no zagięłaś mnie z tą pietruszką... jakby porównać z bazylią, to jednak bazylii nie rośnie pod ziemią żadna bulwa ani korzeń jadalny, więc natka pietruchy, to chyba tylko skutek uboczny warzywa...:) wtedy koperek podpadałby też pod kategorię "zioła"... esz, śliskie to:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie lekkie, makaronowe sałatki i jeśli makaron jest pełnoziarnisty i ugotowany al dente to ja śmiem twierdzić, że bardzo zdrowy! :)
    Jeśli chodzi o pietruszkę i koperek to dla mnie to jednak zioła, w końcu mięta to zdecydowanie zioło, a też nadaje potrawom zupełnie nowego smaku.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dużo żelaza, dużo błonnika, dużo witamin. Pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię dodatek pietruszki do sałatek i dań z makaronem :) a szczoteczki nie noszę, za to mam gumę i usterko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Skonsumowane, dzięki :* Jak zwykle przepysznie i zaskoczył mnie ten makaron, ale pozytywnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne połączenie:) lubię pietruszkę praktycznie w każdym daniu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pietruszka i koperek - warzywo nie?... :) W sumie zielone części stosuje się jak zioła, trudno powiedzieć jak to określać... Ja sam jestem wielkim pożeraczem zielonej pietruszki, potrafię pół pęczka zużyć na porcję zupy nie przejmując się oddzielaniem listków od łodyżek - siekam całość :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: