wtorek, 17 maja 2011

53, onigri

1. onigri - kulka z ryżu przekrojona na pół. Onigri może być nadziewane różnymi rzeczami, moje jest nadziane pesto pietruszkowym i czerwoną papryką.
Dla zacieśnienia przestrzeni użyłam, papryki i marchewki.
2. Druga część pudełka to słupki z marchewki, selera naciowego i cząstki jabłka.

Onigri - to kulki ryżowe, lekko słone (sól konserwuje ryż, więc bezpiecznie można je zabrać do pracy). Robi się je poprzez ściśnięcie ryżu w formę kulki, wałeczka, trójkąta (tak naprawdę forma może być dowolna). Onigri może być nadziewane lub nie. Jeśli tak, to nadzienie powinno być też lekko słonawe (w celu konserwacji) i niezbyt tłuste ani płynne (musi jakoś przetrwać aż do naszej konsumpcji).

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe! :)
    Przypuszczam, że do ongri używa się ryżu jak do sushi - kleistego z dużą ilości skrobi - żeby kulka 'trzymała się'

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, dokładnie, jeśli takiego nie masz, można użyć ryżu do risotto, tak też podają w poradnikach japońskich. Tutaj jest link do porad na temat onigri w języku angielskim http://justbento.com/handbook/bento-basics/onigiri-omusubi-faq

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: