Dla zacieśnienia przestrzeni użyłam, papryki i marchewki.
2. Druga część pudełka to słupki z marchewki, selera naciowego i cząstki jabłka.
Onigri - to kulki ryżowe, lekko słone (sól konserwuje ryż, więc bezpiecznie można je zabrać do pracy). Robi się je poprzez ściśnięcie ryżu w formę kulki, wałeczka, trójkąta (tak naprawdę forma może być dowolna). Onigri może być nadziewane lub nie. Jeśli tak, to nadzienie powinno być też lekko słonawe (w celu konserwacji) i niezbyt tłuste ani płynne (musi jakoś przetrwać aż do naszej konsumpcji).
Bardzo ciekawe! :)
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam, że do ongri używa się ryżu jak do sushi - kleistego z dużą ilości skrobi - żeby kulka 'trzymała się'
pozdrawiam!
tak, dokładnie, jeśli takiego nie masz, można użyć ryżu do risotto, tak też podają w poradnikach japońskich. Tutaj jest link do porad na temat onigri w języku angielskim http://justbento.com/handbook/bento-basics/onigiri-omusubi-faq
OdpowiedzUsuń