sobota, 13 kwietnia 2013

Dietetyczne rewolucje Oleofarm w andel's hotel

Miałam dzisiaj ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych współorganizowanych przez firmę Oleofarm oraz hotel andel's w Łodzi. Dietetyczne rewolucje to cykl spotkań organizowanych w ramach programu Fabryka Zdrowia prowadzonego przez firmę Oleofarm. Jak podaje firma w informacji prasowej - głównym celem programu jest propagowanie prawidłowego sposobu odżywiania oraz wprowadzenia do diety zdrowych tłuszczów, będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9. Skoro gdzieś jest mowa o zdrowym sposobie odżywiania się, poradach dietetycznych oraz prawidłowo zbilansowanej diecie, to ja chętnie się tam pojawiam. 
Nie tylko ja, ale blogerów było więcej. Spotkanie było także dla mnie okazją do poznania łódzkich (i nie tylko łódzkich, były również sympatyczne panie z Łowicza) blogerów kulinarnych.
Najpierw pani Monika Czarnota opowiedziała nam pokrótce o produktach firmy Oleofarm, o zdrowych właściwościach olejów tłoczonych na zimno i dlaczego są one takie ważne w codziennej diecie. Po wykładzie mieliśmy możliwość spróbowania soków firmy Oleofarm, esencjonalnych źródeł witamin, polifenoli i innych zdrowych składników naturalnych. Mnie nie smakowały, ale nie chodziło tu o smak, a raczej o ich działanie prozdrowotne - ponieważ zażywać je należy w niewielkich ilościach, jak leki. 
Następnie rozpoczęły się warsztaty prowadzone przez szefa kuchni hotelu andel's - Mirosława Jabłońskiego. Warsztaty też rozpoczęły się od degustacji olejów firmy Oleofarm:
Dotychczas znałam oleje tej firmy - z pestek dyni, który ubóstwiam za orzechowy smak i głęboki zielony kolor, dodaję go do kasz, sałatek i wielu innych dań. Używamy też na co dzień olej lniany budwigowy, którego smak może mnie nie rzuca na kolana, ale jego zdrowotne właściwości mnie zdecydowanie przekonują i staram się go dodawać do twarogu (bo w twarogu jego smak mi nie przeszkadza). 
Dzięki degustacji mam kolejnych ulubieńców - olej z orzechów włoskich, laskowych oraz olej sezamowy
Po kosztowaniu mogliśmy zabrać się do komponowania sałatek z dressingami opartymi właśnie na olejach firmy Oleofarm. 
Mój dressing zrobiłam na bazie oleju z orzechów włoskich, pokrojonego w drobną kosteczkę jabłka (to był pomysł szefa kuchni, bo ja początkowo jabłko starłam i nie sos wyszedł dość mało atrakcyjny)  i białego octu balsamico:
Sama sałatka była oparta na botwince i brokułach, do nich dodałam odrobinę kiełków słonecznika, pomidory suszone z oliwy i kozi ser. Dla ozdoby posypałam cynamonowymi prażonymi pestkami dyni (rewelacja, polecam!!!):
Nie byłabym sobą, jeśli nie zrobiłabym jakiejś wycinanki ;)
Apetycznych sałatek powstało całe mnóstwo:
Ta, przygotowana przez autorkę bloga Bake and Taste, została nagrodzona jako najładniej podaną. 
Ta była najzdrowszą sałatką autorstwa Damiana z Żyć aby Jeść
a ta bliżej aparatu - najciekawiej skomponowaną (i do tego była pyszna, pełna dobrze skomponowanych ziół). Autorka prowadzi dwa blogi Alicja w krainie garów i Dietetyczny notatnik
Było pysznie, wiele się nauczyłam. Poznałam świetnych ludzi z pasją. Poza tym firma Oleofarm obdarowała nas wspaniałymi prezentami:
Dzięki książce z przepisami możecie się spodziewać nowych, ciekawych rzeczy w bento :)

A dla tych wytrwałych, którzy doczytali do tego miejsca mam niespodziankę: każda osoba, która pod tym postem do poniedziałku 15 kwietnia (do godziny 21:00)  zostawi swój adres email weźmie udział w losowaniu nagrody jaką jest rabat 30% w sklepie Oleofarm. Rabat jest w postaci kodu, który prześlę do wybranej osoby mailem. Wyniki ogłoszę jak najszybciej, a najpóźniej 16 kwietnia. 

13 komentarzy:

  1. Konkurs, konkursem, ale ta Twoja sałatkę wyglada genialnie. I jakie składniki! Zjadlabym. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale szybko pojawiła się relacja :)
    ja również bardzo miło wspominam spotkanie i podobnie jak Ty choć w esencjonalnyh sokach nie posmakowałam, to np w oleju z orzechów włoskich się zakochałam!
    a pomysł na Twoją sałatkę z jabłkiem/w jabłku, i samo wykonanie, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. Nie wiem dlaczego Twoja sałatka nie wygrała, była urocza w tym jabłku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo, ale uwierz mi - te sałatki były cudowne!

      Usuń
  5. Twoja sałatka była zaiste najciekawiej zaaranżowana :-D. Od razu rzucała się w oczy. A całe spotkanie było fantastyczne :-D Tylu fantastycznie skomponowanych sałatek na raz to ja jeszcze nigdy nie widziałam :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze nie mogłam być i teraz żałuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. te warsztaty to fajne musiały być:) zazdroszczę:) i czekam na nowe bento przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale wszystko smakowicie wygląda :):) cudownie, że wiosna wreszcie przyszła, będzie więcej okazji do przygotowania takich sałatek ze świeżych produktów! Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  9. I moja załapała się na zdjęcie! :) Pozdrawiam gorąco i bardzo miło było poznać! P.S. Poznałam Cię włąśnie po wycinance na "sałatce" ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. o, właśnie zdałam sobie sprawę, że mam z tej firmy len mielony! piękne sałatki :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, uwielbiam czytać komentarze i na nie odpowiadać. Więc komentuj: