Studio Kulinarne Book & Cook gościło nas u siebie, w swoich szerokich, profesjonalnych i eleganckich progach.
Nasz sponsor portal pysznapaczka.pl dostarczył pudełka dla każdej z uczestniczek warsztatów i dużą część produktów spożywczych do przygotowania bento.Przyszły prawie wszystkie zapowiedziane mamy, więc było nas 30 kobiet. Rozpoczęłam prezentacją na temat bento:
Prezentację możecie obejrzeć pod tym linkiem.
Dziewczyny słuchały, oglądały, a potem rozpoczęłyśmy warsztaty:
trzeba było dokładnie obejrzeć pudełeczko prezent od Pysznapaczka.pl |
z żółtego ryżu (barwionego kurkumą) |
robiłyśmy onigiri w różnych kształtach |
cięłyśmy, rzeźbiłyśmy w owocach i warzywach |
był też biały ryż |
aż w końcu powstała taka galeria zestawów:
Dziękuję dziewczyny za spotkanie:
27 października 2012 r. odbyły się Warsztaty Bento. Gościła nas restauracja Ato Sushi.
Wydarzenie sponsorowali:
Firma Sonko, dzięki której mieliśmy ryż, wafle ryżowe i Rismini:
Lidl Polska, dzięki któremu mieliśmy świeże produkty: pomidorki koktajlowe, brokuły, rzodkiewki, ogórki, kiwi, jabłka, marchew, ser żółty, szynkę.
Sponsorem był również portal Bentomania, który sprezentował wszystkim uczestnikom piękne pudełka Original Collection wraz z akcesoriami:
Wszystkim sponsorom bardzo dziękujemy, bo bez nich te warsztaty nie miałyby miejsca.
Spotkanie rozpoczęło się od krótkiej prezentacji współprowadzących - Magdy z JaponiaBliżejBento, która nam przybliżyła historię i początki bento:
Potem mówiłam krótko ja o moich początkach:
Następnie swoją prezentację poprowadziła Ola z Zapisków Kulinarnych Oliko
która mówiła o zaletach bento, o jego prawidłowym zbilansowaniu i odpowiedniej organizacji pracy w jego przygotowaniu. Było to doskonałym wprowadzeniem do następujących po tej prezentacji warsztatów.
Najpierw wszyscy uważnie słuchali wykładów:
A potem rozpoczęła się praca twórcza:
która sprawiała wszystkim wiele radości:
a efekt końcowy był kolorowy i zapierał dech w piersiach:
Dziękuję wszystkim uczestnikom warsztatów, wszystkim przyglądającym się, organizatorkom i ich towarzyszom, którzy dzielnie nam pomagali i dokumentowali wydarzenie dla potomności.
Dziękuję mojemu Mężowi, który mnie wspierał duchowo, fizycznie i kreatywnie, bez którego też nie dałabym sobie rady.
Mam nadzieję, że to nie ostatnie Bento Warsztaty!
I mamy dokładnie taką samą nadzieję! :)
OdpowiedzUsuńJa też mam nadzieję że będą kolejne edycje i może w innych miastach?:)
OdpowiedzUsuńPanowie coś robili, czy tylko siedzieli i pachnieli? Swoją drogą nie wiedziałem, że Sonko sprzedaje ryż krótkoziarnisty.
OdpowiedzUsuńjeden Pan brał czynny udział w warsztatach, a reszta Panów pomagała od strony organizacyjnej :)
UsuńSonko ryż dobry, znalazł też pięcioletniego amatora, który go wsuwał na sucho (oczywiście z octem ryżowym i solą)
Pozdrawiam
Monika
potwierdzam.. był amator na ryż i nie tylko ;) również na Rismini :) Których nadal poszukujemy :(
UsuńByło świetnie =')) bardzo się cieszę, że mogłam z Wami się tam bawić =D
OdpowiedzUsuńJeszcze raz dziękuję <3
OdpowiedzUsuńZ chęcią podjął bym się organizacji warsztatów na Kieleckiej ziemi ;)
OdpowiedzUsuńtylko czy znajdę chętne osoby do prowadzenia