Bento jest tak bardzo rozpowszechnione w Japonii, że powstało jego wiele rodzajów i przypisano im osobne nazwy – zależnie od rodzaju pudełka lub od jego zawartości.
- Hinomaru bento - najprostsze bento – pudełko wypełnione białym ryżem i umeboshi (marynowana japońska śliwka ume) pośrodku
- Ekiben (eki bento)– bento sprzedawane na stacjach kolejowych, podróżne bento. Obecnie sprzedawane również w innych miejscach – w sklepach samoobsługowych i domach towarowych.
- Kyouraku bento - każde bento jedzone poza domem.
- Makunouchi bento - wystawne, przewidziane do jedzenia przy stole. Takie bento zobaczymy w restauracjach, podane w eleganckich lakierowanych pudełkach.
- Kyara-ben (charabent)– bento dekoracyjne z postaciami z komiksu (anime, manga) albo z popularnych gier wideo (postaci są zwykle wykonane z jadalnych składników).
- Oekakiben - również bento dekoracyjne, z postaciami ludzi, zwierząt, budynkami lub roślinami
- Hanami bento - bento jedzone w trakcie podziwiania kwitnących wiśni.
- Omotenashi bento - bento podawane gościom.
- i wiele innych.
Jak właściwie dobrać pudełko?
Ponieważ bento to posiłek w pudełku, trzeba wybrać do niego odpowiedni pojemnik. Ważne jest żeby był:
- przeznaczony do żywności,
- jak najbardziej szczelny,
- wygodny w użytkowaniu, łatwy do mycia,
- jeśli chcecie podgrzewać jedzenie – powinien się nadawać do mikrofalówki,
- powinien mieć odpowiednią wielkość.
Przygotuj regularną porcję jedzenia, jaką mógłbyś zabrać do pracy i w trakcie przerwy zjeść.
Spróbuj zapakować tę porcję do pudełka, które masz w domu – np. pojemnika do przechowywania żywności. Jeśli nie masz takiego – to na przykład pojemnika po lodach, lub po margarynie. Zapakuj jedzenie tak ściśle jak się da – możesz się zdziwić, że pudełko jest tak pojemne, że zmieścisz całą porcję.
Zanotuj pojemność pudełka – jeśli będziesz chciał kupić w sklepie pudełko, wtedy będziesz wiedzieć jakiej pojemności powinieneś szukać na półkach. Jeśli na opakowaniu nie ma podanej pojemności, wlej do pudełka wodę a potem tę wodę wlej do pojemniczka z podziałką. Wtedy będziesz wiedzieć ile mililitrów pudełko pomieści. Przyjmuje się, że odpowiednia pojemność dla kobiet to 600 ml a dla mężczyzn 900 ml.
Zasady komponowania bento.
Tradycyjnie bento jest przewidziane do jedzenia w temperaturze pokojowej, bez podgrzewania. Przygotowywane rano musi przetrwać transport a potem doczekać do czasu lunchu. Wobec tego musi być bezpieczne:
- Wybierz świeże składniki, które się nie psują łatwo – ryż do bento często przygotowuje się podobnie jak ryż do sushi (z octem ryżowym i solą – które zapobiegają konserwują ryż), unikaj niedogotowanego mięsa lub surowej ryby (sushi).
- Ściśle upakuj – im ciaśniej upchniemy składniki, tym mniej będą się przemieszczać podczas transportu. Najlepiej używać „wypełniaczy” warzywnych lub owocowych – mają mało kalorii, a dużo koloru i smaku – sałata, marchew, brokuł, pomidorki.
Tradycyjnie japońskie bento ma proporcje 4:2:1. Czyli cztery części węglowodanów (zwykle ryż), dwie części białka i jedna część innych składników (to zwykle warzywa). Tymi wartościami oczywiście można żonglować do woli – dietetycy radzą osobom dbającym o zdrowy tryb życia i chcącym schudnąć proporcje 3:2:1. W moich bento zestawach zwykle jest pół na pół węglowodanów i warzyw lub owoców. Często pomijam białko, które z kolei uzupełniam w innych posiłkach.
Większość informacji podałam za stroną www.justbento.com
Świetny wpis - bento w pigułce. :)
OdpowiedzUsuńPoza bardzo przystępnie podanymi informacjami praktycznymi bardzo podoba mi się wzmianka o bento jedzonym "w trakcie podziwiania kwitnących wiśni" - to pięknie zwraca uwagę na potrzebę celebrowania posiłku, a nie wpychania go w siebie bez spuszczania wzroku z monitora ;)
OdpowiedzUsuńOj zgadzam się, choć sama mam czasem z tym problem :/
UsuńZaczynam zgłębiać tajniki bento, a potem spacer w celu zjedzenia posiłku ;)